Zaujímavosti

Predmety: Tajomstvá každodenných predmetov odhalené!

predmety

videní: 3.9K

Predmety: Tajomstvá každodenných predmetov odhalené! Tento článok vás presvedčí, že mnohé predmety každodennej potreby, ktoré považujete za samozrejmosť, majú svoje tajomstvá. Prekvapilo ma, akú temnú históriu majú niektoré z týchto vecí.

Prinášame vám tu niekoľko poriadne pokrivených príbehov o ich pôvode. Predmety, ktoré máte doma, v záhrade, v kôlni, v skrini, pod umývadlom… všade. Neuveríte, aký majú tieto predmety rozsah.

Predmety: Tajomstvá každodenných predmetov odhalené!

Voňavé predmety

Každý chce pekne voňať, ale za akú cenu? Môže sa aj v tých najvoňavejších výrobkoch skrývať nepríjemné prekvapenie? Je mi ľúto, ale musím vám povedať, že áno. Temné tajomstvo, ktoré skrývajú niektoré tieto sladko voňajúce predmety, sa vám dostane pod kožu. Teda aspoň na nej. A na konci príde kopanec, ktorý určite nebudete čakať. Najprv si poďme povedať o veľkom probléme – o chemikáliách vo veciach, ako sú osviežovače vzduchu a vonné sviečky.

Keď sa tieto chemické vône vznášajú okolo vás, reagujú so vzduchom a vytvárajú formaldehyd. Je vám toto slovo povedomé? V pohrebných ústavoch sa používa formaldehyd, aby mŕtve telá vyzerali čo najlepšie. Nie je to niečo, čo by ste chceli mať v pľúcach vo veľkých množstvách. Formaldehyd poškodzuje vaše dýchacie cesty a môže vás vnútorne popáliť. Niektorí sa tiež domnievajú, že vedie k rakovine. Pre zaujímavosť, môže vás poriadne podráždiť, či už je jeho množstvo veľké alebo malé. A čo ten kopanec, ktorý sme spomenuli?

Tu je… úspora energie. Keď inštalujete veci, ako sú energeticky úsporné okná, aby ste udržali teplo, zároveň sa uzatvárate vnútri potenciálne škodlivými chemikáliami! Ako sme informovali už v roku 2016, kľúčovú úlohu pri týchto problémoch môže zohrávať faktor “znečistenia interiéru”. Mohol by niekto otvoriť okno, prosím? Je mi tu trochu nevoľno…

Kozmetika

Keď sa nesnažíme, aby vzduch okolo nás príjemne voňal, nanášame si na tvár a telo kozmetiku, aby sme vyzerali pekne a príjemne voňali. Aké temné tajomstvo sa však skrýva za kozmetickými značkami? Správa z roku 2015 podrobne opisuje, ako zanechávajú trvalý dojem. A to je slabé slovo.

Verili by ste, že molekuly z kozmetických prípravkov zostávajú na vašej pokožke tri a viac dní po ich použití? Ak vám to možno neznie až tak zle, potom si vypočujte toto. Vedecké štúdie odhalili možnú súvislosť medzi kozmetickými chemikáliami a baktériami.

Zvyšujú veci, vďaka ktorým pekne voniate a vyzeráte úžasne, v skutočnosti množstvo nepríjemných látok na našej pokožke? To nie je všetko. Aby toho nebolo málo, obrovské množstvo výrobkov starostlivosti o pleť sa nielenže dostane do krvného obehu, ale môže sa tak stať za menej ako 30 sekúnd!

Musíme sa zbaviť tejto biologickej vojny a zamerať sa na niečo veselšie, nevinnejšie. Čo môže byť nevinnejšie ako hračky? Podnecujú detskú fantáziu, určite tu nie je nič hrozné. Že áno…?

Barbie

Barbie nikdy nebola populárnejšia. Film s Margot Robbie zarobil v pokladniciach viac ako miliardu dolárov. Je však táto čistotná bábika taká zdravá, ako sa zdá? Nie, ak sa pozriete na to, kto alebo skôr čo ju inšpirovalo. Samozrejme, hovorím o dievčati na telefón Lilli! Táto populárna nemecká postavička nebola pôvodne bábikou, ale pikantnou bulvárnou kreslenou postavičkou, ktorú v 50. rokoch 20. storočia vytvoril istý Reinhard Beuthein. Lilli pracovala ako sekretárka, hoci mala aj povesť, že si “užíva” spoločnosť mužov.

Keď bola vyrobená plastová verzia Lilli, nebola určená ako hračka pre deti. Túto postavičku s označením X vynieslo do prvej ligy, keď spoluzakladateľka spoločnosti Mattel Ruth Handlerová zbadala túto tvarovanú bábiku na dovolenke vo švajčiarskom meste Luzern. Lilli sa potom z ľudožrútky stala výplňou poličiek a americkou ikonou. Samotná bábika Lilli sa prestala vyrábať v roku 1964. Jej odkaz žije ďalej vo filme, kde má Barbie na veľkom plátne rovnaké oblečenie ako jej nemecká predchodkyňa.

 

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov