Zaujímavosti

Ak by niektoré ryby chceli, mohli by chodiť po zemi

ryby

videní: 447

Niekedy pred asi 430 miliónmi rokov sa ryby rozhodli vyskúšať chôdzu po zemi a odvtedy svet nikdy nebol rovnaký. Otázka, ako sa to stalo, fascinuje biológov dodnes.

Niektoré ryby majú telá vhodné na pohyb po zemi, aj keď väčšina z nich je zjavne príliš lenivá na to, aby to skúsila. V roku 1985 boli vedci šokovaní, keď objavili druh, ktorý nazvali Cryptotora thamicola, žijúci v hlbokých jaskyniach pod thajskou provinciou Mae Hong Son. Rovnako ako ostatní obyvatelia jaskyne, Cryptotora stratila zrak. Vynahrádzala to však tým, že dokázala stúpať po skalných výbežkoch a dostať sa medzi vodné útvary v prostredí jaskyne.

 

 

Ostatné ryby si vyvinuli schopnosť skákať z vody pomocou pevných chvostov. Takže na zemi by sa mohli niekoľko krát odraziť, ale niečo podobné ako skutočná chôdza je iná vec. V roku 2016 sa podľa štúdie o spôsobe chôdze C. thamicola zistilo, že má veľký panvový pás podobný suchozemským zvieratám a používa najbežnejšiu štvornohú chôdzu – pravú prednú a zadnú ľavú stranu spolu, po ktorej nasleduje reverz. V takom prípade sa však pohybuje skôr plutvami ako nohami.

Zachary Randall z floridského múzea sa pýtal, či si C. thamicola vyvinula anatómiu tak, aby to dokázala sama, alebo je postavená na už existujúcej štruktúre nájdenej u príbuzných druhov. Je jediná známa svojho rodu, ale patrí do väčšej rodiny šupinatcovitých, takže Randall a ďalší študovali kostné štruktúry iných rýb.

 

 

V časopise Journal of Morphology uvádzajú ďalších 10 sekavcov s panvovými pásmi, ktoré sú dostatočne silné na to, aby uniesli váhu rýb vychádzajúcich z vody. „Ryby zvyčajne nemajú nijaké spojenie medzi chrbticou a panvovou plutvou,“ uviedol Randall vo vyhlásení . „Predtým sa však myslelo na to, že Cryptotora thamicola je úplne jedinečná. Na tomto dokumente je skutočne skvelé to, že s vysokými detailmi ukazuje, že robustné panvové pásy u rýb sú bežnejšie, ako sme si mysleli.

Je známych viac ako 100 sekavcovitých druhov rýb, takže je to vzácna vlastnosť aj na tejto vetve ichtyického rodokmeňa. Vedúca autorka štúdie Callie Crawford , študentka doktorandského štúdia na New Jersey Institute of Technology, poznamenala, že hoci sa fyzikálne vlastnosti sekavcov líšia podľa druhov, zdieľajú genetickú kapacitu na prispôsobenie sa rýchlo tečúcim prostrediam riek.

 

Zdroj: iflscience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov