TOP 10

Tieto odvážne ženy zmenili náš svet!

ženy

videní: 3.1K

Mnohé štúdie ukazujú, že práve ženy sú tým silnejším pohlavím. Už v maternici predbiehajú mužské pohlavie v rýchlosti vývinu, sú schopné žiť dlhšie ako muži aj v extrémnych podmienkach (epidémie, hladomory),… No naprieč históriu sú to práve ženy, ktoré to často mali omnoho ťažšie ako muži. Dokonca ani nemali právo voliť! Existujú ale tucty životných príkladov a príbehov žien, ktoré môžu inšpirovať nás všetkých.

1. Rosa Parks

odvazne_zeny_1

Rosa Parks bola aktivistkou v hnutí za občianske práva v Amerike. Na snímke bola zatknutá za to, že sa odmietla postaviť a uvoľniť miesto bielemu pasažierovi autobusu vo “farebnej časti”.

2. Nellie Bly

odvazne_zeny_2

Nellie Bly predstierala psychickú poruchu, aby sa dostala do ženskej psychiatrickej nemocnice. Strávila tam 10 dní a napísala článok o nehumánnej liečbe duševne chorých pacientov. Okrem toho precestovala svet za 72 dní.

 

3. Sara Blakely

odvazne_zeny_3

Sara Blakely, zakladateľka spoločnosti Spanx, pracovala v kancelárii istej dodávateľskej firmy. Avšak vďaka svojej odhodlanosti a vytrvalosti sa jej podarilo preraziť s biznisom v oblasti dámskych pančúch. V roku 2014 obsadila 93. miesto v zozname najvplyvnejších žien podľa Forbes.

4. Elizabeth Blackwell

odvazne_zeny_4

Elizabeth Blackwell bola prvou ženou v USA, ktorá získala titul z medicíny. Povýšila tak medicínske vzdelanie u žien a jej životné dielo sa každoročne oslavuje ocenením s názvom Medaila Elizabeth Blackwellovej.

 

5. Sophia Amoruso

odvazne_zeny_5

Sophia Amoruso založila online retailový módny obchod Nasty Gal a v roku 2016 sa stala jednou z najbohatších žien na svete. O jej životnom príbehu bol dokonca natočený televízny seriál. V detstve jej pritom bolo diagnostikované ADHD a depresia.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov