Zaujímavosti

Chutné potraviny, ktoré vám prirodzene zlepšia náladu

potraviny

videní: 794

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, prečo vám niektoré potraviny zlepšujú náladu? Alebo prečo po konzumácii konkrétnych jedál pociťujete náhly prílev energie a šťastia? Nie je to len vo vašej hlave. Za tým, ako to, čo konzumujeme, ovplyvňuje našu náladu a celkovú pohodu, stojí fascinujúca veda.

Keď sa ponoríte hlbšie do otázky: “Môže jedlo zlepšiť vašu náladu?”, odpoveď nie je len jednoduché “áno” alebo “nie”. Živiny v potravinách, ktoré konzumujeme, zohrávajú kľúčovú úlohu pri produkcii neurotransmiterov, chemických látok v mozgu, ktoré určujú našu náladu. Serotonín, často označovaný ako “chemická látka šťastia”, je významne ovplyvňovaný výberom našej stravy. Napríklad potraviny bohaté na tryptofán môžu zvýšiť jeho produkciu, čo vedie k pocitom spokojnosti a uvoľnenia.

Chutné potraviny, ktoré vám prirodzene zlepšia náladu

Morka

Morčacie mäso je veľmi bohaté na určitú aminokyselinu nazývanú tryptofán. Tá sa využíva pri produkcii serotonínu, ktorý je jednou z najväčších chemických látok zvyšujúcich náladu, ktoré vaše telo produkuje. Morčacie mäso obsahuje aj melatonín, ktorý je veľmi dôležitý pre dostatok spánku. Zdá sa, že moriak je na celý život, nielen na Deň vďakyvzdania (v USA)!

Špargľa

Podobne ako morka, aj špargľa pomáha telu pri produkcii serotonínu, a to vďaka vysokému obsahu tryptofánu. Vyššia hladina folátov môže tiež zvýšiť vaše šťastie a pomôcť predchádzať depresiám; v špargli nájdete veľa folátov. Ak sa obávate pomerne nešťastných, ale dobre známych vedľajších účinkov konzumácie špargle, nebojte sa! Je geneticky podmienená, takže je veľká šanca, že sa u vás žiadne nepriaznivé následky neprejavia.

Ovos

Ak ešte nezačínate svoj deň miskou ovsených vločiek, možno by ste mali! Do krvného obehu sa uvoľňuje veľmi pomaly – to znamená nielen to, že budete mať veľa energie, ktorá vás udrží v chode počas celého dňa, ale aj to, že vám pomôže udržať stabilnú hladinu cukru. Prospeje to aj vašej nálade, pretože nezažijete ten pád a návrat do normálu, ktorý by ste mali po rýchlom príleve cukru.

Špenát

Existuje nespočetné množstvo dôvodov, prečo je zelená listová zelenina, ako napríklad špenát, pre vás dobrá. Jeho vlastnosti sú úžasné pre pokožku a obsahuje veľa vitamínov skupiny B. Tieto veľmi dôležité vitamíny opäť pomáhajú udržiavať hladinu serotonínu, takže pomáhajú udržať depresiu na uzde.

Slnečnicové semienka

So slnečnicovými semienkami sa dá robiť toľko rôznych vecí, takže je naozaj jednoduché zaviesť ich do svojho jedálnička viac. Môžete ich použiť všade, od pečiva až po chutný snack obalený v čokoláde; možnosti sú nekonečné. Najlepšie na slnečnicových semienkach je, že sú bohaté na omega-3, ktoré váš mozog rozbehnú na najvyššie obrátky.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov