Foto

Príroda si vždy nájde cestu, aby po nás zaujala svoje miesto

príroda

videní: 3.3K

Čo sa stane s naším prostredím, keď z neho odídu všetci ľudia? Príroda si vždy nájde cestu, ako miesto získať späť do svojej moci a vrátiť mu zašlú krásu.

My ľudia neustále transformujeme krajinu a zanechávame po celom svete nezameniteľné znaky o tom, že nám planéta akosi patrí. Tieto stopy ale nie sú taktiež večné, pretože keď sa vysťahujeme, príroda neotáľa a rýchlo si získa svoj nárok na krajinu naspäť. Tu je len niekoľko príkladov, ako to vtedy vyzerá.

Houtowan, Čína

Príroda si vždy nájde cestu, aby po nás zaujala svoje miesto

V 90. rokoch začali obyvatelia dediny Houtowan opúšťať čínsky ostrov Shengshan. Tento kopcovitý ostrov je súčasťou súostrovia Shengsi a leží menej ako 100 kilometrov od rušných ulíc Šanghaja na pevnine. Za menej ako 30 rokov bol Houtowan kompletne pohltený vegetáciou. Iba 10 rokov pred jeho opustením išlo o rybársku dedinu s 3000 obyvateľmi. Keď dopyt obyvateľov po morských rybách začal predbiehať reálnu ponuku, rybári zobrali svoje rodiny na pevninu.

 

Príroda si vždy nájde cestu, aby po nás zaujala svoje miesto

Návštevníci radi nahliadajú do opustených budov, z ktorých mnohé majú mizernú múzejnú kvalitu. Pritom ale zostávajúci nábytok a predmety pre domácnosť skresľujú dokonalý obraz nedávnej minulosti.

Hongkong, Čína

Príroda si vždy nájde cestu, aby po nás zaujala svoje miesto

V Číne korene banyánových stromov držia steny a vyčnievajú cez chodníky. V celom meste sa podľa odborníka na mestské lesníctvo nachádza viac ako 1100 stromov, ktoré sú pripojené ku kamenným múrom mesta. Je to úžasný príklad, ako sa príroda dokáže harmonicky vysporiadať s kultúrou mimoriadne hustého mesta. Elegantné a uhlové vzory tvorené koreňmi na tejto fotke ukazujú ich pomalé hľadanie vody a živín pozdĺž úzkych medzier medzi dlažobnými kockami.

Ōkunoshima, Japonsko

Bunny bonanza © Getty Images

Ostrov Ōkunoshima je široký sotva viac ako kilometer, ale je dosť veľký na to, aby pojal tisíce králikov. Tento ostrov, ktorý sa dnes nazýva aj Králičí, sa kedysi volal Jedovatý plynový ostrov. Jeho dávnejší názov vyplýva z jeho funkcie – v 20. rokoch 20. storočia ho vláda používala na testovanie chemických zbraní. Niektorí ľudia sa domnievajú, že králiky nie sú tak úplne prírodným dielom, ale že pochádzajú zo zrušených laboratórií.

 

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov