Tipy a triky

Prečo by si radšej nemal jesť pleseň na jedle?

pleseň

videní: 688

Predstavte si to: konečne si môžeš dať prvé sústo svojho obľúbeného sendviča a uvedomíš si, že na chliebe sa rozrastá pleseň! Pravdepodobne sa ti to už niekedy a pravdepodobne si sa obával možných dôsledkov. A existuje niekoľko rôznych spôsobov, ako na to môže telo reagovať. Aké sú teda negatívne účinky plesne na telo a z ktorých výrobkov môžeš pleseň dať dole a pokojne ich konzumovať?

 

Niektoré plesne môžu poškodiť pečeň

Čo by sa mohlo stať, keby sme jesť plesňou chybou

Na plesňach sa nachádzajú toxické chemikálie, ktoré môžu spôsobovať vážne zdravotné problémy, ako je poškodenie pečene, zvracanie, nevoľnosť a hnačka. Stále to závisí od niekoľkých faktorov, ako je tvoj imunitný systém alebo vek. Jeden z najbežnejších a najtoxickejších typov plesní je známy ako aflatoxín, ktorý môže dokonca spôsobiť rakovinu.

Našťastie nie všetky plesnivé jedlo vyrába túto chemikáliu. Nachádza sa však na arašidoch a kukurici.

Baktérie v plesni môžu spôsobiť príznaky otravy jedlom

Čo by sa mohlo stať, keby sme jesť plesňou chybou

Pleseň sama o sebe nie je tak nebezpečná a šanca, že skutočne ochorieš, je nízka. Čo ti však môže spôsobiť komplikácie, sú baktérie, ktoré s plesňou môžu rásť v tvojom tele. V takom prípade sa môžu vyskytnúť príznaky ako zvracanie, hnačka a nevoľnosť. Ich intenzita bude závisieť od druhu baktérií a množstva jedla, ktoré si zjedli.

 

Môžeš byť alergický na pleseň

pleseň

Plesnivé potraviny ti môžu spôsobiť alergické reakcie na plesne. Ak si citlivý, je lepšie dať od toho ruky preč, a ak ich budeš jesť omylom, okamžite kontaktuj svojho lekára. Príznaky , ktoré môžu byť známkou alergickej reakcie sú:

  • Svrbiace a vodnaté oči
  • Začervenanie alebo vyrážka
  • Dusenie a opuch hrdla
  • Náscha alebo upchatý nos

 

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov