Zaujímavosti

Saturn príde o svoje prstence už za 18 mesiacov

saturn

videní: 828

Saturn príde o svoje prstence. Nie však v skutočnosti. Prstence sa stratia z nášho dohľadu. A ako je to možné? To sa dozviete v riadkoch nižšie.

Obloha nás často láka k novým zázrakom, ako sú meteorické roje, zaujímavé planéty a podmanivé zatmenia Mesiaca. Nie je to však len o nových príletoch do vesmíru – niektoré veci sa lúčia a slávne prstence planéty Saturn sú na ceste von. Vedci tento jav pozorne sledujú.

Saturn čoskoro “príde” o svoje prstence

Tieto ikonické prstence, ktoré sme obdivovali zo Zeme, už nebudú viditeľné len za 18 krátkych mesiacov. Tieto prstence sú zložené zo zmesi ľadových a skalnatých kúskov, často pokrytých prachom, ktoré obklopujú šiestu planétu našej slnečnej sústavy. Ale realita je taká, že aj keď sa to z ľudského hľadiska nemusí zdať skoro, sú na ceste k tomu, aby sa do roku 2025 stali pre nás neviditeľnými, čo je kozmické žmurknutie oka. Zatiaľ čo úplné zmiznutie bude trvať milióny rokov, šou na nočnej oblohe už nebude trvať oveľa dlhšie.

 

 

Tu je dôvod, prečo sa to deje: keď Saturn obieha okolo Slnka, jeho uhol sklonu klesne 23. marca 2025 na nulu. Keď tento sklon dosiahne nulu, v podstate to znamená, že Saturn sa nám tu na Zemi dokonale predstaví na svojej strane. Saturn je od nás vo svojom najbližšom bode vzdialený asi 746 miliónov míľ. Pri dobrom zarovnaní tak neuvidíme jeho ikonické prstence. Toto jedinečné zarovnanie sa uskutoční opäť 15. októbra 2038 a potom v rýchlom slede 1. apríla a 9. júla 2039.

Po zmiznutí Saturnových prstencov v roku 2025 ich opäť naplno uvidíme až v roku 2032. Saturnove prstence sú naklonené k našej planéte pod uhlom deväť stupňov. Do budúceho roka sa tento sklon zníži len na 3,7 stupňa. Od septembra 2009 sme neboli svedkami tohto miznutia; predtým sa to nestalo od februára 1996. Je to teda pomerne vzácna udalosť, ktorú môžu pozorovatelia sledovať.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov