Zaujímavosti

Skutočne ovplyvňuje počasie naše bolestivé miesta?

počasie

videní: 520

Nová štúdia zistila, že ľudom žijúcim s artritídou a inými podobnými stavmi, ktoré spôsobujú chronickú bolesť, môže určité počasie ešte väčšmi znepríjemniť život.

Mnohí z nás to poznajú veľmi dobre. Pokiaľ ste mali niečo zlomené alebo už trpíte bolesťou niektorej časti tela, je dosť možné, že počasie ovplyvňuje to, ako sa cítite. Náhla zmena teplôt alebo tuhé mrazy jednoducho spôsobujú, že nás naše telo bolí o niečo viac. Kosti sa ozývajú a niekedy vieme podľa nich určiť, že príde zmena počasia.

 

 

počasie

Takže, ak ti niekto nabudúce povie, že cíti v kostiach zlé počasie, môže mať pravdu. Vedci z University of Manchester vo Veľkej Británii zverejnili výsledky novej štúdie, ktorá odhaľuje spojitosť medzi chronickou bolesťou a vlhkými, veternými dňami s nízkym atmosférickým tlakom.

Predpokladá sa, že počasie ovplyvňuje príznaky u pacientov s artritídou už od čias Hippokrata. Štvrtina ľudí s týmto ochorením verí, že ich bolesť je ovplyvnená počasím. Štúdia pritom sledovala viac ako 13 000 ľudí, z ktorých iba 2658 dokázalo sledovať samých seba každý deň po dobu 6 mesiacov.

 

 

počasie

Účastníkmi boli prevažne ľudia s artritídou, hoci niektorí mali iné stavy súvisiace s chronickou bolesťou, ako napríklad fibromyalgia , migréna alebo neuropatia. Vedci zhromaždili údaje pomocou aplikácie pre smartfóny, ktorú vyvinuli špeciálne pre túto štúdiu. Každý účastník používal aplikáciu na hlásenie svojej úrovne bolesti, zatiaľ čo aplikácia zaznamenávala počasie v oblasti pomocou systému GPS v telefóne.

Analýza ukázala, že počas vlhkých a veterných dní s nízkym tlakom sa zvýšili bolesti u respondentov o 20 % v porovnaní s bežným dňom.

Prof. Will Dixon, riaditeľ Centra pre epidemiológiu verzus artritídu, naznačuje, že zistenia štúdie by mohli viesť k tomu, aby meteorológovia poskytovali predpovede počasia spolu s prognózami kvality ovzdušia.

počasie

Poskytnuté informácie by mohli ľudom s chronickou bolesťou pomôcť naplánovať si svoje činnosti a zorganizovať si ťažké úlohy na dni, pri ktorých je nižší predpoklad bolesti. A to by už bolo niečo. Z 10 miliónov ľudí vo Veľkej Británii trpí artritídou viac ako polovica.

Chronická bolesť ovplyvňuje prácu, rodinný život aj duševné zdravie. Aj keď sa títo ľudia riadia pokynmi na zvládanie bolesti, často prichádza v denných intervaloch. Takže, ak aj teba bolieva hlava v takomto sychravom jesennom počasí, nezúfaj, nie si v tom sám. 

Zdroj: medicalnewstoday topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov