Zaujímavosti

Chemické prvky: Toto sú tie najdrahšie. Poznáte ich?

chemické prvky

videní: 2.7K

Chemické prvky sú stavebnými prvkami všetkého, čo vidíme okolo seba. Existuje 118 uznávaných prvkov, z ktorých 94 sa vyskytuje v prírode vrátane železa, striebra a zlata, zatiaľ čo ostatné sú syntetické, ako napríklad kurium a kalifornium.

Tento zoznam obsahuje chemické prvky, ktoré sú mimoriadne vzácne a po niektorých z nich je na trhu dopyt, čo z nich robí jedny z najdrahších prvkov na našej planéte.

Chemické prvky: Toto sú tie najdrahšie. Poznáte ich?

Zlato – 52 EUR za gram

Zlato patrí medzi najznámejšie a najpoužívanejšie chemické prvky na svete, najmä v šperkárstve. Takmer každá staroveká civilizácia na svete považovala tento kov za cenný. Veda, to tiež dokazuje, že niektoré vlastnosti zlata ho predurčujú na elektronické použitie, hoci vysoká cena je najväčšou prekážkou jeho použitia v drôtoch. Takže sme odkázaní na lacnejšie a horšie alternatívy.

V najčistejšej forme je zlato svetlý, mierne červenkastý, mäkký, kujný a tvárny kov. Zlato je jedným z najžiadanejších prvkov vzácnych zemín, čo z neho robí desiaty najdrahší prvok na Zemi.

Ródium – 54 EUR za gram

Hlavné použitie ródia je v automobiloch. Používa sa ako katalyzátor v trojcestných katalyzátoroch. Najväčšou vlastnosťou tohto kovu je jeho inertné správanie voči korózii a väčšine agresívnych chemikálií. Ródium sa používa aj v šperkárstve. Najmä ako tenké pokovovanie bieleho zlata na zlepšenie jeho vzhľadu a striebro sa často rhodiuje kvôli odolnosti proti zmatneniu.

Platina – 56 EUR za gram

Platina je ďalším mimoriadne nízko reaktívnym kovom. Má pozoruhodnú odolnosť voči korózii, a to aj pri vysokých teplotách. Vzhľadom na jej vzácnosť sa jej ročne vyrobí len niekoľko stoviek ton. Okrem šperkárstva má niekoľko praktických využití v rôznych oblastiach, napríklad v automobilovom priemysle, zubnom lekárstve a dokonca aj v medicíne.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov