Zaujímavosti

Staroveké civilizácie: Fakty, o ktorých ste ešte nepočuli!

civilizácie

videní: 5.3K

Staroveké civilizácie: Fakty, o ktorých ste ešte nepočuli! Pri dnešnom tempe objavov už čoskoro nebudeme mať žiadne záhady na riešenie a všetci títo otravní vedci skončia bez práce. Len žartujeme, predchádzajúce civilizácie nám zanechali dosť práce, niekedy bezvýznamné, ale vždy vzrušujúce.

V priebehu dejín boli staroveké svetové civilizácie vyspelé a hlboko civilizované. Niektoré sú dobre známe a vyčerpávajúco preskúmané, ako napríklad Egypťania, iné, ako napríklad Garamanti, zostávajú skryté v neznáme. Dnes sme išli nad rámec a našli sme pre vás fakty, ktoré nás prinútia pozrieť sa na našich dávnych predkov novými očami. Áno, priatelia, vyvraciame mýty, aktualizujeme nepresné informácie a vyvolávame väčší obdiv a rešpekt.

Staroveké civilizácie: Fakty, o ktorých ste ešte nepočuli!

Mayovia mali radi tabak s príchuťou

Z Marigoldu nebudete mať účinky ako z iných drog. Napriek tomu sa zdá, že starí Mayovia túto rastlinu fajčili. Washingtonská štátna univerzita zistila túto dymovú skutočnosť po testovaní 14 hlinených nádob, ktoré Mayovia používali ako nádoby na tabak pred viac ako 1 000 rokmi.

Objav je obzvlášť pozoruhodný, pretože nechtík lekársky je prvou netabakovou rastlinou objavenou vo vnútri týchto nádob. V skutočnosti sa táto rastlina delila o staroveké nádoby s dvoma rôznymi druhmi tabaku. Momentálne nikto nevie, prečo Mayovia plnili svoje nádoby nechtíkom. Pravdepodobne sa však používali ako zvýrazňovač chuti na zlepšenie chuti tabaku – a to nám veľa prezrádza o náročných chuťových pohárikoch Mayov.

Civilizácie v staroveku boli prepojené viac, ako si myslíme

Je fascinujúce vedieť, že v staroveku sa ľudia z rôznych oblastí sveta vydávali na rozsiahle cesty za novými zážitkami. Rimania napríklad cestovali do Číny, Gréci skúmali Indiu a Afričania cestovali do Anglicka. Hoci sa často uznáva hodvábna cesta, pravdou je, že staroveké civilizácie mali ešte širší záber, ako si možno uvedomujeme.

Dve tisícročia pred Vascom de Gama cestovali po Afrike napríklad fénickí objavitelia. Kartáginci skúmali až po Grónsko a Sierra Leone a šírili stredomorskú kultúru po celej Afrike. Vďaka Alexandrovi Veľkému sa helenistická civilizácia dostala na územie dnešného Pakistanu, Indie a Afganistanu. A Rimania! Tí prilákali bojovníkov do celej ríše vrátane Mauritánie, krajiny známej svojimi jazdcami. Dokonca existujú dôkazy o rímskych obchodných základniach v indickej Kerale, ktoré pochádzajú z prvého storočia pred naším letopočtom. Zober si to, Marco Polo!

Civilizáciu Sanxingdui (šan-šing-dvaj) ukončilo zemetrasenie

Sanxingdui bola staroveká čínska civilizácia a osada, ktorá prekvitala v čínskej provincii Sečuán. Vyspelá civilizácia sa na tisíce rokov stratila, až kým ju v roku 1929 znovu neobjavil roľník, ktorý pri oprave odpadového kanála objavil nefritové a kamenné artefakty. Vojna a záplavy sú dve najpopulárnejšie teórie, ktoré obklopujú podivné zmiznutie Sanxingdui. V roku 2014 však Niannian Fan z univerzity Tsinghua v čínskom Čcheng-tu zverejnil výskum, ktorý odhalil, ako zemetrasenie zničilo civilizáciu Sanxingdui.

Podľa Fanovho výskumu silné zemetrasenie pred približne 3 000 rokmi spôsobilo ničivé zosuvy pôdy, ktoré presmerovali tok rieky Sanxingdui. Obyvatelia sa len presťahovali, aby boli bližšie k zmenenému toku rieky. Historické údaje o zemetraseniach v blízkosti Sanxingdui tento názor potvrdzujú.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov