Tipy a triky

Ako často a akým spôsobom by ste mali prať obliečky?

obliečky

videní: 845

Ako často a akým spôsobom by ste mali prať obliečky? Odpoveď je častejšie, ako by ste si možno želali – a dôvody, prečo vás môžu povzbudiť, aby ste si práve teraz vyzliekli posteľ.

Ako často by ste mali prať obliečky?

Možno to nie je otázka, ktorú si kladiete pravidelne. Koniec koncov, pokiaľ na ne niečo nerozlejete alebo ak váš maznáčik nemá nehodu, je ľahké predpokladať, že sú čisté a jednoducho sa dostanú do postele. Ale, žiaľ, na tých obliečkach okrem vás leží veľa iného.

Podľa Annette Grant a Sarah Karakaian, manažérov krátkodobých prenájmov na plný úväzok a moderátorov podcastu „Vďaka za návštevu“ trávime na našich plachtách viac ako 60 hodín týždenne. „Ak si to predstavíte ako nosenie rovnakého trička alebo nohavíc 60 hodín týždenne, častejšie pranie posteľnej bielizne sa nezdá byť až taká náročná úloha. Starostlivosť o posteľnú bielizeň môže priamo ovplyvniť vaše zdravie a kvalitu spánku,“ hovoria. Preto je tiež dôležité vedieť, ako prať uteráky, vankúše a prikrývku.

Ako často by ste mali prať obliečky?

„Najlepšie je prať obliečky raz týždenne,“ hovorí expertka na životný štýl Cheryl Nelson. „Určite však perte obliečky NAJMENEJ raz za dva týždne. To je maximálny čas, ktorý by to mali absolvovať. Zmývate choroboplodné zárodky, pot, sliny, telové oleje, alergény, peľ, zvyšky make-upu, odumreté kožné bunky, srsť domácich zvierat, roztoče, baktérie, plesne a dokonca aj telesné tekutiny/fekálne látky, ktoré môžu spôsobiť zdravotné problémy.

Čo sa stane, ak svoje obliečky neperiete dostatočne často? “Vystavujete sa peľu, srsti domácich zvierat, plesniam atď. môže zhoršiť príznaky alergie a astmy,” zdôrazňuje Nelson. “Znečistené plachty môžu tiež spôsobiť kontaktnú dermatitídu alebo spustiť ekzém.”

Niektorí ľudia možno budú musieť prať obliečky častejšie

Ako často by ste si mali prať obliečky, závisí od vášho tela a životného štýlu. Nelson navrhuje, aby ste si bielizeň prali každých pár dní, ak:

  • Trpíte alergiami alebo astmou
  • Nadmerne sa potíte
  • Jete v posteli
  • Nechávate svojich domácich miláčikov spať vo vašej posteli
  • Máte infekciu alebo léziu na tele
  • Spite nahý
  • Pred spaním sa nesprchujte
1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov