Zaujímavosti

Viete, prečo chutí nápoj lepšie zo sklenenej fľaše?

nápoj

videní: 1.8K

Možno ste si všimli, že sóda alebo bublinkové ochutené nápoje chutia lepšie čapované. Ale vedeli ste, že je rozdiel aj medzi sklenou fľašou a tou plastovou?

Nie je nič lepšie, ako si v teplom dni otvoriť fľašku vychladenej coly alebo piva. Všimli si ale vaše chuťové poháriky rozdiel pri materiáli, z ktorého pijete? A tu sa začína boj medzi hliníkovou plechovkou, plastovou fľašou a skleneným dnom. Tieto materiály nie sú rovnaké, a tam je pôvod tejto otázky. Prečo teda nápoj chutí vo všetkých prípadoch inak?

 

 

Spoločnosti, ktoré vyrábajú sladené ale minerálne nápoje tvrdia, že ich recept sa v zásade nemení. A to ani pri rôznych „tankovacích“ nádobách. Ale chuť tohto „obalu“ spôsobuje v konečnom dôsledku rozdiel medzi chuťami toto istého nápoja. Ak však nepatríte medzi fajnšmekrov, túto miernu disharmóniu si vôbec nevšimnete.

 

 

Plast totižto prepúšťa oveľa viacej oxidu uhličitého na rozdiel od skla alebo hliníka, takže CO2 bude z tetrapakovej fľaše unikať oveľa rýchlejšie. Určite sa aj vám niekedy v domácnosti alebo na chate stalo, že ste mali odloženú fľašu niekoľko týždňov, a keď ste ju potom konečne otvorili, nemala žiadne bublinky a tým pádom ani prirodzenú chuť.

Plastové fľaše majú totižto podšívku z acetaldehydu, čo znamená, že do nápoja môže časom prepúšťať osobitú chuť umelej hmoty. Aj keď v dnešnej dobe nie je možné sa tejto chuti v nápojoch vyhnúť, existuje jedno miesto, ktoré možno navštevujete aj vy a predsa nemá ten „poddajný buket“. McDonald totižto nepoužíva plastové vnútro pri svojich pohároch. To je skutočný dôvod, prečo cola chutí úplne inak v mekáči a úplne inak a niekde inde.

Zoberme si teda napríklad colu. V sklenej fľaši zostane dlhšie čerstvá, pretože oxid uhličitý to má s unikaním oveľa náročnejšie. Keď ju otvoríte aj po pár mesiacoch, stále bude chutiť výborne a lahodne. Jedinou nevýhodou skla je možno jeho cena.

Keďže ale v posledných rokoch stúpa myšlienka ekologickejšej spoločnosti, je dosť možné, že ani cenovka a menšie balenie zákazníkov neodradí. Tak čo, dostali ste chuť na vychladenú colu?

 

Zdroj: rd.comtopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov