Zaujímavosti

Aká malá byť musela byť Zem, aby sme cítili, ako sa točí?

zem

videní: 647

Rotáciu Zeme nijako nepociťujeme, pretože rotujeme vesmírom spolu s ňou. Ale ak by sa Zem dokázala nejako stlačiť bez straty aj tej najmenšej hmoty, musela by sa točiť rýchlejšie, aby si zachovala svoju hybnú silu.

Stačí si predstaviť korčuliarku na ľade, ktorá sa chystá na piruetu – jednoducho musí pridať. To isté by sa dialo, ak by išlo o Zem – zvýšilo by to odstredivú silu, ktorá na nás pôsobí. A keďže táto sila pôsobí radiálne smerom von, čiastočne by narušila gravitačnú silu a naša váha by sa znížila.

 

 

Aká malá byť musela byť Zem, aby sme cítili, ako sa točí?

 

 

Polovica priemernej veľkosti Zeme by znížila našu váhu asi o 1,2 kilogramu, čo by si si pravdepodobne ani nevšimol. Odstredivá sila sa ale nezvyšuje lineárne a pri štvrtinovej veľkosti našej Zemegule by tvoja hmotnosť klesla celkovo o 15 kilogramov. Vlastne by sme mohli potom skákať ako astronauti na Mesiaci, pretože by sme boli ľahší a vyskočili by sme vyššie ako teraz.

Zem by musela byť naozaj malá

Či sa to ale počíta za pokus ucítiť rotáciu Zeme, je stále diskutabilné. Keď si na kolotoči, cítiš ako s tebou zametá, pretože polomer jazdy je taký malý, že sa odstredivá sila výrazne líši po celej dĺžke tvojho tela. Aby sa tak stalo aj v tomto predpokladanom scenári, naša miniatúrna Zem by musela byť taká malá, aby tvoja výška predstavovala značnú časť polomeru planéty. Avšak dávno predtým, ako by sme tento bod dosiahli,  by sa Zem rozpadla kvôli vlastnej odstredivej sile.

Ak si v aute na kruhovom objazde pri vysokej rýchlosti, pocítiš zvláštnu silu, ktorá ťa akoby chce odhodiť preč. Našu Zem si môžeš predstaviť ako obrovský kruhový objazd otáčajúci sa vo vesmíre rýchlosťou asi 1 000 km/hod. Prečo teda necítiš rovnakú silu rotácie, ako keď si v aute? Dôvod je ten, že na nás pôsobí iná sila – gravitácia. Tá nás udržiava na zemi asi 1 000-krát silnejšie, ako sa náš snaží zemská rotácia odhodiť preč.

Aká malá byť musela byť Zem, aby sme cítili, ako sa točí?

Slnečná sústava vznikla pred takmer piatimi miliardami rokov z búrlivého oblaku plynu a prachu. Je nepravdepodobné, že by pohyb atómov a molekúl v tomto oblaku dosiahli priemernú hodnotu presne na bode nula. Keď sa tento mrak gravitačne zrútil, jeho moment hybnosti mu dopomohol k tomu, že sa počiatočná rotácia zväčšila a nakoniec ho vyrovnala na rovnú plochu.

 

 

Zdroj: ScienceFocus | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov