Tipy a triky

Dokážete si vytvoriť šťastie? Odborníci radia, ako strhnúť šťastie na svoju stranu

šťastie

videní: 884

Máte pocit šťastia? Je to viac než len otázka náhody. A keďže šťastie je praje pripraveným, máme pre vás tipy, ako si môžete šťastie prikloniť na svoju stranu.

Šťastie môže byť naozaj náhodné a môže byť ťažké vedieť, ako získať šťastie na svoju stranu. Niektorí ľudia sa dostanú do dočasných koľají, v ktorých sa im jednoducho nedarí. Iní môžu byť presvedčení, že nemôžu nešťastie prelomiť.

Hoci šťastie je záhadný hod kockou, ktorý môže, ale nemusí viesť k veľkým výhram vo vašom živote, niektorí odborníci sa domnievajú, že šťastie nie je len vecou náhody. Prívesky pre šťastie, ako sú šťastné mince alebo štvorlístky, vám cestu k šťastiu určite nezablokujú, ale odborníci tvrdia, že existujú aj menej mystické spôsoby, ako sa dostať k úspechu.

Čo je to vlastne šťastie?

Šťastie je jednou z tých vecí, ktoré je ťažké pomenovať. Je to viac ako len šťastné čísla a rastliny, ktoré prinášajú šťastie. “Hoci sa šťastie často definuje ako dobrý alebo zlý výsledok spôsobený náhodou, myšlienka šťastia sa najčastejšie používa v súvislosti s výsledkami, ktoré nie sú úplne spôsobené náhodou, ako sú športové výsledky, pracovné výsledky alebo finančné výsledky,” hovorí pedagogický psychológ a odborník na motiváciu Martin Ford, PhD. “Šťastie je v podstate sila, ktorá sa používa na vysvetlenie neočakávaných úspechov a neúspechov, keď sa bežné vysvetlenia nezdajú byť dostatočné.”

Dokážete si šťastie vytvoriť sami?

Určite. A veľa z toho súvisí so zmenou vlastnej psychickej aj fyzickej scenérie a s tým, že sa dostanete do výhodnejších situácií. “Úspech vzniká na základe viacerých faktorov,” hovorí Barbara Becker Holsteinová, pozitívna psychologička a autorka knihy The Enchanted Self: A Positive Therapy.
Odborníci sa zhodujú, že existuje mnoho ciest k väčšiemu šťastiu, ale existuje jeden koncept, vďaka ktorému si vás šťastie určite nájde: “Žite život, ktorý vám umožní napredovať,” hovorí Holsteinová. A tu je návod, ako to urobiť.

Ako získať šťastie

Ford hovorí, že jednoducho nie je pravda, že niektorí ľudia sa rodia so šťastím. “Šťastie nie je záhadná superschopnosť,” hovorí. “Ľudia sa rodia s rôznymi vývojovými potenciálmi a slabinami, pokiaľ ide o to, čo ich prirodzene motivuje, aké zručnosti sa ľahšie alebo ťažšie rozvíjajú, v akom prostredí žijú a učia sa a aké sú ich biologické silné a slabé stránky.”

Výzva vytvoriť si vlastné šťastie môže byť pre niektorých ľahšou cestou ako pre iných – najmä pre tých, ktorí sa nenarodili s mnohými biologickými výhodami. Stále je však dosiahnuteľné pre každého. “Úspech zahŕňa štyri vzájomne prepojené prvky: motiváciu, vedomosti a zručnosti, citlivé prostredie a zdravé biologické fungovanie,” hovorí Ford. Tu je niekoľko konkrétnych tipov, ako sa naučiť mať šťastie.

1. Osvojte si jasnejší postoj

Odborníci už dlho vedia, že pozitívny pohľad na vec môže pomôcť obrátiť scenár negatívnych vecí, ktoré sa dejú vo vašom živote. “Ak ste optimistický človek, budete mať v mysli dostatok energie na to, aby ste si všímali nové veci,” hovorí Holstein. A tieto nové veci môžu byť veľmi dobrou príležitosťou. “Je dôležité, aby sme si v živote vytvárali optimizmus a nádej, a mnohokrát s tým potrebujeme pomôcť.”

Život vás vždy nenechá v stave radosti, ale keď sa cítite skleslo, Holstein hovorí, že vám pomôže spomenúť si na časy, keď ste sa cítili najšťastnejší. Možno je to deň promócie, narodenie dieťaťa alebo keď ste dostali hlavnú úlohu v divadelnej hre. Ak stále nemáte veľa nádeje a radosti, z ktorej by ste mohli čerpať, existujú praktické spôsoby, ako si vytvoriť pozitívny postoj.

2. Rozšírte svoje sociálne kontakty

Čím viac ľudí poznáte, tým viac ciest budete mať na objavenie nových príležitostí – a nájdenie šťastia, po ktorom túžite. Podľa psychológa Richarda Wisemana v jeho klasickej knihe The Luck Factor (Faktor šťastia) je prediktorom č. 1 toho, koľko šťastia má človek, to, ako je prepojený s ostatnými. Ak ešte stále pociťujete následky sociálnej izolácie z obdobia vrcholiacej pandémie, je načase vrátiť sa medzi ľudí a nadviazať s nimi kontakt. Dovolíme si dodať, že aj na pravidelnej báze.

Navyše, komunita je dôležitá a priateľstvá sú zdravé. Viac ľudského prepojenia môže pomôcť s ďalším základným pravidlom, ako byť šťastný: optimizmom. “Keď vyjdete z domu a nájdete si nového priateľa alebo urobíte pre niekoho niečo pekné, pravdepodobne budete mať lepší deň,” hovorí Holstein.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov