Foto

Historické zábery, ktoré vyvolajú smútok aj obdiv zároveň

historické zábery

videní: 3.5K

Zrejme si už videl mnohé historické zábery, tieto sú však plné emócií, ktoré neuvidíš každý deň. Hovoria príbehy, ktoré ťa prinútia vidieť minulosť v inom svetle. Top 10 ti prináša zbierku fotografií, ktoré v učebniciach dejepisu určite neuvidíš.

Rozhovor pápeža Jána Pavla II. so zločincom, ktorý sa ho pokúsil zabiť v roku 1983

historické zábery

Život pápeža Jána Pavla II. sa takmer skončil 13. mája 1981. Mehmet Ali Ağca, člen militantnej fašistickej skupiny Gray Wolves, sa ho pokúsil zabiť. Strelil pápeža do brucha. Okamžite ho chytila a zadržiavala mníška a iní okoloidúci, kým neprišla polícia. Po svojom uzdravení pápež tomuto človeku odpustil a dokonca ho navštívil vo väzení v roku 1983, kde sa rozprávali v súkromí.

Nikto nevie, o čom bol tento rozhovor. Ján Pavol II. Povedal: “To, o čom sme spolu hovorili, bude musieť zostať tajomstvom medzi ním a mnou. Hovoril som s ním ako s bratom, ktorému som odpustil a kto má moju úplnú dôveru. ”

Audrey Hepburn a etiópske dievča, 1988

historické zábery

Mnohí si spomínajú na Audrey Hepburn výlučne ako na herečku a elegantnú žena, ale veľmi málo ľudí vie, že bola tiež veľvyslankyňou dobrej vôle UNICEF. Prevzala túto pozíciu, keď skončila svoju hereckú kariéru a venovala zvyšok svojho života zlepšeniu kvality života detí z najchudobnejších krajín.

Navštívila sirotinec v Etiópii, kde sídlilo 500 hladujúcich detí. V imunitnej kampani odišla do Turecka. V Južnej Amerike boli vybudované nové školy a horské komunity získali vodné systémy vďaka jej úsiliu. Poslednú návštevu v Somálsku absolvovala 4 mesiace pred svojou smrťou na rakovinu v roku 1992.

Hepburn bola udelená prezidentská medaila za slobodu ako uznanie za jej spoluprácu s UNICEFom a posmrtne jej bola udelená humanitná cena Jean Hersholt za jej prínos ľudstvu.

Medzinárodný rockový festival v Moskve, 1989

historické zábery

Hudobný festival mieru v Moskve bol jednorazovým stretnutím medzinárodných hard rockových hudobníkov v ZSSR. Nazývali ho aj Ruský Woodstock kvôli obrovskému počtu návštevníkov. Na rozdiel od Woodstocku v Amerike bol festival usporiadaný tak, aby podporoval svetový mier a nadviazal medzinárodnú spoluprácu v boji proti drogovej vojne v Rusku.

historické zábery

Festivalu sa zúčastnili skupiny a hudobníci ako Bon Jovi, Mötley Crüe, Ozzy Osbourne, Cinderella, Skid Row a Gorky Park. Scorpions dokonca napísali novú skladbu pre túto udalosť. Pieseň sa stala svetovo preslávenou a nazývala sa Wind of Change.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov