Zaujímavosti

Sú verejné siete Wi-Fi bezpečné?

wi-fi

videní: 502

Zostať na internete v bezpečí dnes veľakrát znamená viac, ako sa dvakrát pozrieť cez cestu. Aká bezpečná je verejná Wi-Fi sieť?

Wi-Fi bolo vynájdené v roku 1991 vo firme NCR Corporation / AT&T (neskôr Lucent & Agere Systems) v meste Nieuwegein v Holandsku. Prvé bezdrôtové produkty (pôvodne určené pre pokladničné systémy) prišli na trh pod názvom WaveLAN s rýchlosťami 1 Mbps/2 Mbps. Vic Hayes (vynálezca tejto siete, nazývaný aj „otec Wi-Fi“) sa so svojím tímom podieľal na návrhu štandardov IEEE 802.11b, 802.11a a 802.11g.

 

 

Sú verejné siete Wi-Fi bezpečné?

V roku 2003 Vic odišiel z Agere Systems do dôchodku. Agere Systems bol pod silným tlakom konkurencie, hoci ich produkty boli špičkovej kvality, zákazníci požadovali lacnejšie sieťové riešenia. Chipset 802.11abg all-in-one od Agere (kódové označenie: WARP) na trhu nikdy neuspel. Agere Systems sa rozhodli opustiť Wi-Fi trh na konci roka 2004. Veľkú zásluhu na masovom rozšírení Wi-Fi nesie firma Apple, ktorá ako prvá predstavila v roku 2001 svoj iBook G3 s Wi-Fi.

Wi-Fi obsahuje jeden alebo viac prístupových bodov

Typická Wi-Fi zostava obsahuje jeden alebo viac prístupových bodov (AP z anglického slovného spojenia „access point“) a jedného alebo viacerých klientov. AP vysiela svoj SSID (Service Set Identifier, sieťové meno) prostredníctvom paketov nazývaných beacons (signály, majáky), ktoré sú vysielané väčšinou každých 100 ms rýchlosťou 1 Mbps (najnižšia rýchlosť Wi-Fi). To zaručuje, že klient prijímajúci signál z AP, môže komunikovať rýchlosťou aspoň 1 Mbps.

Na základe nastavení (napr. podľa SSID) sa klient môže rozhodnúť, či sa k AP pripojí. Ak sú napr. v dosahu klienta dva prístupové body s rovnakým SSID, klient sa podľa sily signálu môže rozhodnúť, ku ktorému AP sa pripojí. Wi-Fi štandard ponecháva pripojovacie kritériá a roaming (prechod medzi hotspotmi) úplne na klienta. Toto je sila Wi-Fi, ale zároveň to znamená, že jeden bezdrôtový adaptér môže dosiahnuť podstatne lepší výkon ako druhý.

Sú verejné siete Wi-Fi bezpečné?

Vo Windows XP existuje vlastnosť nazývaná nulová konfigurácia (zero configuration), ktorá umožňuje používateľovi vidieť všetky dostupné siete a pripojiť sa ku ktorejkoľvek z nich „za behu“. V budúcnosti budú bezdrôtové adaptéry viac riadené operačným systémom. Hoci sa Wi-Fi prenáša vzduchom, má rovnaké vlastnosti ako neprepínaný ethernet. Dokonca sa môžu objaviť aj kolízie podobne ako v neprepínaných ethernetových sieťach. 802.11 používa ako metódu prístupu na médium povinne DCF (CSMA/CA).

 

 

Žiadna bezdrôtová sieť pritom ani dnes nie je úplne bezpečná, ak máš v telefóne alebo počítači nesprávne nastavenie. Pri prehliadaní stránok http odosielaš a prijímaš nezašifrovaný text, kvôli čomu sú tvoje heslá zraniteľnejšie. Zabezpečené sú iba stránky, ktoré začínajú s protokolom https. Ak máš náhodou vo svojom počítači povolené zdieľanie, je možné z cudzieho konta pristúpiť k tvojim súborom. Prípadne sa je možné vzdialene prihlásiť do tvojho systému.

Sú verejné siete Wi-Fi bezpečné?

Z týchto dôvodov je najlepšie ponechať zdieľanie vypnuté, bránu firewall zapnutú a neprechádzať citlivé webové stránky vo verejných sieťach. Ak to musíš robiť pravidelne, mal by si používať virtuálnu súkromnú sieť (VPN).

 

Zdroj: ScienceFocustopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov