Zaujímavosti

Prečo je každá planéta vo vesmíre guľatá?

planéta

videní: 1.9K

Náš vesmír má najmenej jednu sextilionovú planétu. Ale každá jedna zo šesťdesiatich planét vo vesmíre je guľatá. Nie je medzi nimi ani jeden kváder ani žiadna planétka pripomínajúca Toblerone.

Žiadna planéta nie je guľatá „od narodenia“. Planéta začína svoj život ako mrak hornín a prachových častích rotujúcich okolo hviezdy. Častice sa vzájomne priťahujú vďaka gravitácii, až kým nevytvoria jednu škvrnu. Pretože táto škvrna priťahuje viac hmoty, zväčšuje sa a zväčšuje, až kým nezhromaždí všetko, čo jej príde do cesty.

 

 

Prečo je každá planéta vo vesmíre guľatá?

 

 

Pretože gravitácia funguje vo všetkých smeroch rovnako, guľka sa logicky zaoblí. Predstav si dav ľudí, ktorí sa všetci naraz tlačia na jedno miesto, napríklad kvôli zlatej tehle zadarmo. Každý sa snaží dostať čo najbližšie k stredu, no ak by bolo na jednej strane viac miesta, noví prichádzajúci sa pridajú tam, kde je ľudí menej a nakoniec ich bude všade rovnako. Takto funguje gravitácia.

Planéta nie je dokonalá guľa

Zaoblenie planét ale nie je dokonalé. Napríklad naša zemeguľa je v strede vydutá kvôli rotácii, takže tvorí sféroid. Zakaždým, keď sa Zem otočí okolo svojej osi, stred cestuje ďalej ako vrchol. To znamená, že pevnina na rovníku sa pohybuje rýchlejšie ako pevnina na póloch. A čím rýchlejšie sa niečo točí, tým viac to vyhadzuje stred smerom od seba.

„Rezervná pneumatika“ Zeme nie je príliš veľká. Ak by sme chceli zmerať vzdialenosť medzi oboma pólmi Zeme a porovnali túto hodnotu so vzdialenosť medzi oboma rovníkmi, zistili by sme, že medzi rovníkmi je priemer o približne 43 kilometrov dlhší.

Prečo je každá planéta vo vesmíre guľatá?

Oveľa väčší účinok je na iných planétach, ktoré nie sú také pevné. Saturn, ktorý tvorí z veľkej časti plyn, má rozdiel medzi oboma priemermi 11 000 kilometrov. Tento extrémny rozdiel na rovníkoch môže časom priniesť dramatické výsledky. Ak planéta zhromaždí okolo svojho stredu príliš hmoty navyše, môže sa celá vrhnúť do vesmíru a nakoniec sa sformovať do mesiaca.

Je guľatá aj Ďalšia časť vesmírnej rodiny? Asteroidy a mesiace sú menšie ako planéty, takže majú menšiu gravitáciu, takže sú menej guľaté. Kométa 67P má napríklad tvar, ktorý pripomína gumovú kačičku pre psov.

 

Zdroj: ScienceFocus topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov