Zaujímavosti

Staroveké ruiny so skrytými a nezvyčajnými tajomstvami

staroveké ruiny

videní: 5.7K

Staroveké ruiny vždy fascinovali ľudskú predstavivosť svojimi rozpadajúcimi sa kamennými štruktúrami a záhadným pôvodom. Od vysokých stĺpov chrámu olympského Dia v Grécku až po majestátne pyramídy v Egypte nás tieto staroveké ruiny nechávajú premýšľať, ako boli postavené, kto ich postavil a aké tajomstvá môžu ukrývať.

Niektoré staroveké ruiny však presahujú rámec typických otázok a skrývajú neobvyklé tajomstvá, ktoré ešte neboli úplne pochopené.

Staroveké ruiny so skrytými a nezvyčajnými tajomstvami

Chichén Itzá, Mexiko

Chichén Itzá je starobylé mayské mesto na mexickom polostrove Yucatán, ktoré bolo postavené v 7. až 10. storočí nášho letopočtu. Mesto je známe svojou pôsobivou architektúrou vrátane Kukulkánovho chrámu, Veľkého plesového dvora a observatória, ako aj pokročilými astronomickými a matematickými znalosťami.

Úpadok a pád mesta nie sú dobre známe a teórie sa pohybujú od environmentálnych faktorov až po politickú a ekonomickú nestabilitu.

Mesto Petra, Jordánsko

Petra je starobylé mesto v Jordánsku, ktoré postavili Nabatejci v období 400 rokov pred naším letopočtom až 100 rokov nášho letopočtu. Mesto je známe svojou architektúrou vytesanou do skaly, vrátane pokladnice, kláštora a kráľovských hrobiek, ktoré boli vytesané do pieskovcových skál.

Predpokladá sa tiež, že mesto bolo centrom mocnej a bohatej civilizácie, ale nie je jasné, či bolo náboženským alebo administratívnym centrom. Na mnohých budovách a hrobkách v Petre sú nápisy v starovekom nabatejskom jazyku, ktorý sa zatiaľ nepodarilo úplne rozlúštiť.

Palác Knossos, Kréta

Palác Knossos je staroveký minojský palác na Kréte v Grécku. Bol postavený okolo roku 2000 pred n. l. a bol najväčším a najprepracovanejším palácom minojskej civilizácie. Predpokladá sa, že palác bol v dobe bronzovej centrom politickej, hospodárskej a náboženskej moci na ostrove.

Keďže palác bol niekoľkokrát zničený a prestavaný, je ťažké určiť jeho pôvodné usporiadanie a účel.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov