Zaujímavosti

Kam môžeme zaradiť baklažán? Je to ovocie alebo zelenina?

baklažán

videní: 579

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, kam môžeme zaradiť baklažán? Je to ovocie alebo zelenina?

Debata o ovocí a zelenine je vo svete o potravinách známa. A ak už viete, kde stojíte v diskusii „je paradajka ovocie alebo zelenina“ a ste si istí, že viete, ktoré orechy sú orechy a ktoré nie (počkajte, sú arašidy vlastne orechy? Je uhorka ovocie alebo zelenina? Je avokádo ovocím alebo zeleninou?), potom môžete mať nejaké predpoklady o baklažáne. Ale viete, čo sa hovorí o vytváraní predpokladov – a príbeh o baklažáne je zvláštnejší, než by ste si mysleli. Kam teda môžeme zaradiť baklažán?

Ako dostal baklažán svoje meno?

Baklažány sú prekvapivo zložité. Jednak nie sú všetky fialové; iné druhy baklažánu sa dodávajú v odtieňoch bielej, zelenej, červenej a čiernej. Na druhej strane majú rôzne prezývky v závislosti od toho, kde žijete. Baklažán je prastará plodina, ktorú ľudia na celom svete pestujú už stovky rokov, a má toľko mien, koľko by ste od takej scestovanej rastliny očakávali.

V Spojenom kráľovstve a častiach Európy je baklažán známy pod svojím francúzskym názvom, baklažán, čo dáva zmysel, pretože britské názvy potravín nikdy nie sú také, aké očakávame. Pre informáciu, baklažán je verzia starého arabského názvu baklažánu, „al-badinjan“. V Indii sa „al-badinjan“ zmenil na „brinjal“.

V Spojených štátoch sa baklažán nazýva eggplant – to preto, že prvé dovezené baklažány mali veľkosť, tvar a farbu vajec.

Ale či už to nazývate baklažán, brinjal, baklažán alebo večera, je pekné vedieť, s čím máte dočinenie, okrem jeho názvu. To nás privádza k aktuálnej otázke a dôvodu, prečo ste tu.

Je baklažán ovocie alebo zelenina?

Je teda baklažán ovocie? Ako vždy, ide o technické detaily, ako je celý rozhovor o kakau a kakau. V tomto prípade sa baklažány považujú za ovocie alebo konkrétnejšie za bobule. Áno, bobule! Mnohé druhy ovocia, ktoré pochádzajú z jedného kvetu, ako napríklad baklažány a dokonca aj uhorky a melóny, sú klasifikované ako bobule.

Baklažány sa považujú za zeleninu iba v jednom zmysle – v kulinárskom. Keď varíme s baklažánmi, zaobchádzame s nimi ako so zeleninou: vyprážame, grilujeme, pečieme, varíme, opekáme a mačkáme z nich chutné pochúťky, ako je baba ghanoush a mussaka. Skromný baklažán je len ďalším prírastkom do dlhého zoznamu ovocia, ktoré považujeme za zeleninu, ako je paprika, cuketa a tekvica

Prečo je baklažán považovaný za ovocie?

Baklažány sú ovocie vďaka spôsobu, akým rastú. Ovocie sa vyvíja z kvetu rastliny a obsahuje semená. Zatiaľ čo zelenina je akákoľvek iná časť rastliny: korene, stonky alebo listy. Baklažány patria do čeľade nočných, kam patria paradajky a zemiaky.

Rovnako ako všetky druhy ovocia a zeleniny, baklažány sú bohaté na živiny. Niektoré výhody baklažánu zahŕňajú vysoký obsah antioxidantov a vysoký obsah vlákniny v troch gramoch na šálku, čo znamená, že sú dobré pre vaše črevá a tiež pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi. Nádherný baklažán má tiež primerané množstvo mangánu, kyseliny listovej, draslíka a vitamínov K a C, takže si hneď teraz pridajte nejaké do svojho nákupného zoznamu na zdravú večeru uprostred týždňa.

Všetky baklažány sú krásne

Bez ohľadu na to, aké druhy baklažánu radi jete alebo ako ho nazývate, je bezpečné predpokladať, že sme raz a navždy vyriešili otázku o zaradení baklažánu. Od štíhleho japonského baklažánu cez fialovo-bielo pruhovaný baklažán zebry až po thajský baklažán vo farbe vodného melónu, všetko je to ovocie – a všetky sú chutné, ak ich pripravíte správne (hračky s baklažánom na vzduchovej fritéze sú vždy odpoveď podľa nášho názoru). V skutočnosti, ak dostanete správne ingrediencie a zostavíte správny dezert, je možné mať jedlo zložené výlučne z ovocia a bez zeleniny!

Zdroj: rd | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov