Tipy a triky

Zimovanie rastlín na balkóne alebo ako sa o nich postarať pred zimou?

zimovanie rastlín

videní: 709

Zimovanie rastlín na balkóne alebo ako sa o nich postarať pred zimou? Nie všetci majú tú možnosť vlastniť záhradu. Tí, čo ju nemajú k dispozícii, využívajú práve balkóny ako svoju odpočinkovú mini záhradku a zároveň aj ako vonkajšiu obývačku počas leta. Na balkóne nemusí byť prázdno ani v zime. Nebudeš tam môcť síce pestovať žiadnu exotickú flóru, ale mnohé dreviny a trvalky zimu prežijú aj na balkóne v nádobách, pokiaľ ich vhodne zazimuješ.

 

 

Všetko závisí od vhodného výberu drevín, veľkosti nádoby, drenážnej vrstvy a zálievky. Nie je dané, či sa na balkóne darí viac ihličnatým alebo listnatým druhom. Všetko závisí od starostlivosti. Aj ihličnan, rovnako aj opadavý strom dokáže počas zimy vyschnúť. Viac sa však pestujú ihličnaté druhy, ktoré prinášajú estetický zážitok práve v zimnom období, keď je väčšina drevín bez listov. Pokiaľ však máš možnosť pestovať druhy na kmienku, ktoré sú naopak charakteristické zaujímavým sfarbením kôry, kmeňa, prípadne farbou výhonkov, určite v zime vyniknú tiež (napríklad vŕby, brezy, platan, svíb).

Zimovanie rastlín na balkóne alebo ako sa o nich postarať pred zimou?

 

 

Rizikové pre citlivejšie a novo vysadené druhy rastlín sú mrazivé dni, ale aj striedanie nižších a vyšších teplôt, vietor, silné zimné slnko a hromadiaca sa vlhkosť v blízkosti koreňov. Ak ich pripravíš včas na zimné mesiace, prežijú bež väčšej ujmy a na jar sa opäť ukážu v plnej kráse. Pripraviť rastliny treba ale nie s príliš veľkým predstihom. Ak si doteraz nestihol, stále to môžeš napraviť.

Na zazimovanie rastlín môžeš použiť viacero, dnes už bežne dostupných materiálov. Kúpiť si ich môžeš v špecializovaných predajniach s potrebami do záhrady, v internetových obchodoch, v hobby marketoch a záhradníctvach. Vyplatí sa zaobstarať si všetko potrebné na začiatku jesene, nevadí ak aj niečo zostane navyše. Vhodné je totiž mať niečo poruke, pre prípad potreby, aj počas zimných mesiacov.

 

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov