Zaujímavosti

Aká je maximálna rýchlosť, ktorú môže človek vydržať?

rýchlosť

videní: 1.3K

Ak sa ti zdvíha žalúdok už pri rýchlejšej jazde v aute, predstav si, čo musia zvládať astronauti a bojoví piloti v stíhačkách. Aj keď sú títo trénovaní ľudia odolnejší ako my ostatní, rýchlosť, ktorou cestujeme, môže byť smrteľná.

Zatiaľ čo bývalý najrýchlejší muž sveta Usain Bolt dokáže pri šprinte vyvinúť rýchlosť až 45 km/h, jeho nástupcovia raz pobežia až o 20 kilometrov za hodinu rýchlejšie. Tvrdí to americký biomechanik Matthew Bundle, podľa ktorého je ľudské telo schopné vyvinúť krátkodobo rýchlosť až 65 km/h. To by znamenalo, že držiteľ svetového rekordu raz zabehne sto metrov za 6,67 sekundy, presne toľko času potrebuje súčasný olympijský a svetový rekordman Bolt na 60 metrový šprint.

 

 

Aká je maximálna rýchlosť ktorú môže človek vydržať?

Aká je teda maximálna rýchlosť, ktorú môže človek pokoriť v nejakom dopravnom prostriedku?

Problémom nie je rýchlosť, ale zrýchlenie alebo spomalenie. To je napríklad to, čo zabíja účastníkov pri kolízii. Zmeny rýchlosti sa vyjadrujú v násobkoch gravitačného zrýchlenia alebo lepšie známe ako „G“. Väčšina z nás vydrží až 4 – 6 G. Bojoví piloti môžu zvládnuť asi až preťaženie 9 G za sekundu alebo dve. Ale to sa berie iba z krátkodobého hľadiska.

Ak by si konštantne išiel v stíhačke s preťažením 9G, následky by boli fatálne. V skutočnosti by stačilo len niekoľko sekúnd a už pri gravitačnom zrýchlení 6G by si tu zrejme nebol. Astronauti vydržia pri štarte okolo 3G, z ktorých jedno G je vlastnou silou Zeme. Toto znášať je o niečo ľahšie, pretože posádka sedí v ľahu, takže sila G pôsobí zozadu skôr do prednej časti tela, ako zhora nadol, kde by krv vytláčaná dole z hlavy.

Aká je maximálna, rýchlosť ktorú môže človek vydržať?

Rýchlosť 3500 km/hod nie je problém, iba to zrýchlenie

Nedávno vylepšený ruský MiG-31 je najrýchlejšie bojové lietadlo na svete. Jeho dva motory mu umožňujú viac ako trojnásobne prekračovať rýchlosť zvuku – vyvinie rýchlosť až 3 500 kilometrov za hodinu. Najrýchlejšie americké stíhacie  lietadlo F-15 pritom dosiahne maximálne 3 017 km/h. Všimol si to nemecký portál Focus.

 

Na rozdiel od súčasných viacúčelových bojových lietadiel je MiG-31 (v kóde NATO “Foxhound”) čistá stíhačka. Jej úlohou je chrániť vzdušný priestor nad obrovským ruským územím a v prípade potreby dostihnúť a zničiť nepriateľské bojové lietadlo. Preto sa uprednostňuje rýchlosť a rozsah, a nie manévrovateľnosť, ako je to pri klasických stíhačkách. Svojím výškovým limitom 20 kilometrov sa dokáže priblížiť k hraniciam vesmíru.

Zdroj: ScienceFocus topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov