Tipy a triky

Autoškola vás nemôže naučiť všetko. Zapamätajte si tieto tipy

autoškola

videní: 1.8K

Autoškola je prvým krokom k získaniu vodičského oprávnenia, no existuje mnoho aspektov riadenia vozidla, ktoré sa tam nedostanú. Práve tieto tipy a triky môžu viesť k väčšej bezpečnosti a lepšiemu riadeniu na cestách.

V našom článku sa pozrieme na niekoľko z týchto dôležitých aspektov, ktoré sa v autoškole často prehliadajú, ale môžu byť kľúčové pre úspešné a bezpečné vodičské skúsenosti. Bez ohľadu na to, či ste začiatočníkom alebo skúseným vodičom, tieto tipy vám pomôžu zlepšiť váš vodičský výkon a zvýšiť bezpečnosť na cestách. Autoškola vás predsa nemôže naučiť úplne všetko

Autoškola vás tieto triky nenaučí

Skontrolujte, či sú všetky zrkadlá správne nastavené

Ak nemáte správne nastavené zrkadlá, vzniká mŕtvy uhol. Mŕtvy uhol je časť cesty, ktorú nevidíte, takže môžete prehliadnuť vozidlo idúce v susednom jazdnom pruhu. Aby ste eliminovali mŕtve uhly, nastavte si bočné spätné zrkadlá tak, aby ste v nich nevideli svoje vozidlo. Ak chcete skontrolovať, či sa mŕtvy uhol nachádza, prejdite okolo iného zaparkovaného vozidla v protismere a pozrite sa do bočného zrkadla. Hneď ako zmizne z obrazu, mali by ste ho vidieť periférnym videním.

Spätné zrkadlo musí byť nastavené tak, aby ste úplne videli zadné okno svojho vozidla. Pri nastavovaní zrkadiel by ste mali byť v normálnej polohe za volantom.

Naučte sa cítiť, kde sú kolesá

Ak sa chcete vyhnúť výmoľom na ceste a nepoškriabať si pri parkovaní kryty kolies, musíte sa naučiť cítiť, kde sú kolesá. Vezmite prázdnu plastovú fľašu, stúpte na ňu nohou a položte ju na cestu. Precvičujte si jazdu po nej striedavo ľavým a pravým predným kolesom. Otvorte okno, aby ste počuli, ako fľaša chrupká.

Po prejazde cez kalužu si nechajte vyschnúť brzdy

Aj pred najmenšou kalužou radšej spomaľte a prejdite cez ňu plynule bez manévrovania alebo zmeny rýchlosti. Ak jazdíte rýchlo, existuje možnosť, že sa voda dostane do zapaľovacieho systému a spôsobí zastavenie motora. Okrem toho sa môže začať aquaplaning – vtedy vozidlo stráca trakciu a vy nad ním strácate kontrolu.

Po prejazde veľkou kalužou nevypínajte motor a nemeňte rýchlosť. Najskôr vysušte brzdy: stlačte plynový pedál, niekoľkokrát zošliapnite brzdový pedál. Trenie spôsobuje teplo, preto sa z brzdových doštičiek odparuje voda.

Dávajte pozor na manévre väčších áut pred vami

Dávajte pozor nielen na auto pred vami, ale aj na tie, ktoré sú ďalej na ceste. Vodiči vyšších vozidiel (nákladných áut a autobusov) vidia situáciu na ceste oveľa lepšie. Ak začnú naraz meniť jazdné pruhy, je pravdepodobné, že videli dopravnú nehodu alebo iný druh prekážky na ceste. Nasledujte ich príklad a tiež zmeňte jazdný pruh.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov