Zaujímavosti

Viete, ako a kedy vzniklo pivo? Je staršie než by ste si mysleli

pivo

videní: 2.4K

Víno aj pivo sú staré ako ľudská civilizácia. Pivo je však z týchto dvoch kvasených nápojov staršie a jeho pôvod pravdepodobne predchádza vynájdeniu chleba.

Pivo bude najskôr staršie ako 10 000 rokov a najstarší písomný záznam o pive pochádza z roku 4000 pred n. l. z Mezopotámie, kde sa píše o jačmennom pive. Z roku 2000 pred n. l. sa zachoval presný opis postupu varenia piva vo faraónových pivovaroch.

 

 

V našich krajinách je prvá zmienka o pivovaroch v zakladacej listine Vyšehradskej kapitoly z roku 1080. Píše sa v nej o desiatke, o chmeli a spomínajú sa traja sládkovia (Sesulin, Sobik, Geston), ktorí mali právo variť pivo pre kapitolu a priľahlé obce. Od 13. storočia sa varilo pivo pre vlastnú potrebu v domácnostiach, neskôr v osobitných miestnostiach, ktoré boli predchodcami pivovarov. Postupne sa varenie piva stáva výsadou štátu, šľachty, cirkvi a obcí.

Českí sládkovia sa spojili

V roku 1407 sa spojili českí sládkovia a vytvorili cechy, ktoré dbali na poriadok pri varení piva, pretože staré pivovary boli zariadené na ručnú prácu. Varna, kde sa pivo varilo, bola tmavá miestnosť plná štipľavého dymu, vznikajúcom na priamom ohnisku. Sladovne boli zatuchnuté, podobajúce sa chlievom. Kvasiarne a sklady sa často podobali kobkám, v ktorých boli väznení politickí a náboženskí odporcovia vtedajších režimov.

Po Bielohorskej bitke nastal všeobecný finančný a mravný úpadok. V pivovarníctve sa rozšírili povery a zaklínania. Zlom nastal v druhej polovici 18. storočia, kedy český sládek Poupě zaviedol a uplatnil do tej doby nevídaný poriadok a empirický spôsob výroby piva vyzdvihol na vedeckú úroveň. Zaviedol spodné kvasenie a určil presné prepočty a postup výroby. Jeho pokračovateľom bol ďalší uznávaný pivovarnícky odborník českého pôvodu K. J. N. Balling, profesor na českej technike.

 

 

Ten vynašiel cukromer a ako prvý na svete určil tzv. “pivnú váhu” a stupňovitosť. V období priemyselnej revolúcie v 19. storočí nastal priemyselný rozvoj pivovarníctva a vo väčších mestách sa zakladajú meštiacke pivovary. V tomto čase, v roku 1842, založil sa plzenský pivovar Prazdroj a v Bratislave to bol Steinov pivovar, založený v roku 1870 a pôvodne umiestnený v priestoroch pod terajším Novým mostom (mostom SNP). Ako to bolo so zakladaním ostatných veľkých pivovarov na Slovensku?

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov