Zaujímavosti

Tieto tajomstvá o vás prezradí vaša reč tela

reč tela

videní: 2.7K

Reč tela je forma neverbálnej komunikácie. Či už o tom viete vy (alebo oni!), ostatní ľudia vždy čítajú vašu reč tela a hľadajú o vás tajné informácie. Prečítajte si o tom, ako čítať reč tela, a zistite, čo vaše gestá a pohyby hovoria, vďaka týmto odborným poznatkom.

Tieto tajomstvá o vás prezradí vaša reč tela:

Prekrížené ruky

Prekrížené ruky? Podľa Barbary a Allena Peaseovcov v knihe The Definitive Book of Body Language (Definitívna kniha o reči tela) môžu prekrížené ruky znamenať, že ste vzdialení, neistí, úzkostliví, obranárski alebo tvrdohlaví. Skrížené ruky však majú aj svoje plusy. Driver poukazuje na to, že vďaka tejto póze môže niekto lepšie zotrvať pri ťažkej úlohe, pričom cituje štúdiu, podľa ktorej dospelí, ktorí prekrížili ruky a potom dostali ťažké matematické otázky, mali o 30 % vyššiu pravdepodobnosť, že sa ich budú snažiť vyriešiť, ako tí, ktorí mali ruky položené na stole. “Pri prekrížených rukách sa využíva ľavá aj pravá strana mozgu, čo vytvára vyššie kognitívne funkcie,” hovorí Driver.

Bývalý agent FBI Joe Navarro vo videu pre Wired z roku 2019 dokonca nazýva prekríženie rúk “sebaukľudňujúcim” gestom, ktorého cieľom je skôr upokojiť sa než “blokovať” ostatných. Takže keď nabudúce budete niekoho konfrontovať s ťažkou otázkou a on prekríži ruky, nepredpokladajte, že ste ho naštvali; prekrížené ruky môžu znamenať len to, že sa snaží vymyslieť odpoveď. Naučiť sa hovoriť rečou tela a ovládať reč tela je dôležité nielen pri bežných kontaktoch, ale aj na pracovisku.

Očný kontakt

Ak chcete, aby reč tela alebo neverbálna komunikácia ukazovala, že druhú osobu počúvate, nadviažte očný kontakt. Obmedzte ho však: Príliš agresívny očný kontakt môže byť vnímaný ako hrozba. “Keď dáte viac ako 80 percent, osoba, s ktorou komunikujete, sa bude cítiť nepríjemne,” vysvetľuje Janine Driver, autorka bestselleru New York Times Nemôžeš mi klamať. Ak dáte príliš málo (40 percent alebo menej), môže to byť znakom klamstva. Magické číslo? 60 percent alebo o niečo viac ako polovica. “Poskytnite im očný kontakt a potom mierne odvráťte pohľad.” Sledovanie pohybov očí je tiež skvelý spôsob, ako zistiť, že niekto klame.

Sedenie s rozkročenými nohami

Driver hovorí, že keď sedíte takto, označujete si svoje teritórium a dávate najavo svoju dominanciu. “Ľudia, ktorí majú moc, sú vnímaní tak, že zaberajú viac priestoru,” hovorí.

Sedenie so skríženými nohami

Ak sedíte s prekríženými nohami, členok cez koleno, ste sebavedomí a dominantní, hovorí Driver. Driverová hovorí, že keď sedíte v tejto polohe, otvárate svoju “zónu moci” alebo spodnú časť tela. “Na našom tele máme tri oblasti, ktoré otvárame, keď sme bez stresu a uvoľnení: jamku na krku, pupok a “neposlušné kúsky”,” hovorí. Je to prevažne mužský pohyb, ale Driver hovorí, že ženy začínajú takto sedieť čoraz častejšie.

Prekríženie nôh v členkoch počas sedenia je známe ako “členkový zámok”. Táto reč tela alebo neverbálna komunikácia môže znamenať, že sa držíte späť, ste neistý alebo máte strach, a preto je bežná pri pohovoroch. A dámy, ak chcete zaujať muža, prekrížte si nohy v kolenách. Podľa Peasovcov si muži zvolili túto pozíciu za najobľúbenejšiu u sediacich žien.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov