Zaujímavosti

Prečo je výsledkom milióna dažďových kvapiek iba jednu dúha?

dúha

videní: 581

Skoro poetická pravda je, že každý vidí svoju vlastnú jedinečnú dúhu. Dúha je optický úkaz vznikajúci v atmosfére Zeme. Vznik dúhy je spôsobený disperziou slnečného svetla prechádzajúceho kvapkou.

Čo všetko sa musí udiať predtým, ako môžeš vidieť dúhu? Predpokladom pre vznik dúhy je prítomnosť vodných kvapiek v atmosfére a slnka, ktorého svetlo cez kvapky môže prechádzať. Pretože voda má väčší index lomu ako vzduch, svetlo sa na rozhraní kvapiek láme. Prečo však vznikne iba jedna dúha?

 

 

Prečo milióny dažďových kvapiek vytvoria iba jednu dúhu?

 

 

Kedy je dúha pozorovateľná a kedy nie?

Uhol lomu je rôzny pre rôzne vlnové dĺžky svetla a teda svetlo sa rozkladá na jednotlivé farebné zložky, ktoré sa odrážajú na vnútornej stene a kvapku opúšťajú pod rôznymi uhlami s najväčšou intenzitou svetla pri uhloch okolo 40° – 42°. Pri výške slnka nad 42° sa nedá dúha pozorovať. Modré svetlo (kratšia vlnová dĺžka) sa láme pod väčším uhlom ako červené svetlo, ale pretože oblasť zadnej strany kvapky má ohnisko vnútri kvapky, spektrum samo prechádza, a preto sa červené svetlo zobrazí vyššie na oblohe a vytvára vonkajšiu farbu dúhy.

Skutočný údaj o počte dažďových kvapiek je v biliónoch, ale čo je dôležitejšie, v skutočnosti nikdy neexistuje iba jedna dúha. Skoro poetická pravda je, že každý z nás vidí svoju vlastnú jedinečnú dúhu. Každý z nás vidí iba jednu kvôli tomu, ako sa formuje. Keď lúč slnečného žiarenia vnikne do dažďových kvapiek, rôzne vlnové dĺžky svetla, ktoré obsahuje, sa mimo toku ohýbajú rôznymi množstvami: tie, ktoré zodpovedajú červenej farbe, sa odchyľujú najmenej, a fialové najviac.

Prečo milióny dažďových kvapiek vytvoria iba jednu dúhu?

Aj keď sa to deje s každou dažďovou kvapkou osvetlenou slnkom, každý z nás vidí iba dúhu tvorenú tými dažďovými kvapkami, ktoré sú náhodou v správnom uhlovom smere, aby nám vysielali do očí rôzne farby. Každý z nás teda dostáva svoju vlastnú špeciálnu dúhu vytvorenú vyhradenou sadou dažďových kvapiek na oblohe. To je krása prírody, však?

Isaac Newton ako prvý vo svojej práci o optike z roku 1672 ukázal, že biele svetlo je možné zložiť z farebných spektrálnych lúčov, a vysvetlil zákonitosti dúhových farieb. Dúha obsahuje farby svetelného spektra: červená (vonkajšia strana), oranžová, žltá, zelená, modrá, tmavomodrá (indigo) a fialová (vnútorná strana). Existuje aj tzv. vedľajšia dúha, ktorá je slabšia a má obrátené poradie farieb. Vzácny je výskyt viacerých dúh súčasne. 

Zdroj: ScienceFocus topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov