Zaujímavosti

SPAM v emailoch: Toto sa stane ak na takýto email odpoviete

spam

videní: 705

Naraziť na SPAM v dnešnom svete nie je žiadnou raritou. Odpovedať na takéto maily môže byť naozaj nebezpečné. Existuje niekoľko spôsobov, ako ich podvodníci používajú na ukradnutie vašich informácií.

Bez ohľadu na to, akú e-mailovú službu používate, spam alebo spamové e-maily sa môžu stále dostať do vašej doručenej pošty. Niekedy tieto e-maily spustia poplach – ale iné správy od podvodníkov je ťažšie rozpoznať. Ak odpoviete na nevyžiadané e-maily, kliknete na ne alebo sa nimi zapojíte, môže to mať niekoľko možných dôsledkov.

Čo sa stane ak odpoviete na SPAM?

Podľa Jasona Honga, profesora CyLab Security and Privacy Institute, to, čo sa stane, keď odpoviete na nevyžiadané e-maily, úplne závisí od druhu nevyžiadanej pošty. Jednoduchá odpoveď na spam väčšinou len potvrdzuje, že váš e-mail je aktívny, čo z vás robí cieľ pre budúce kampane alebo podvody, tvrdí Fabian Wosar, CRO v Emsisofte. Zvyčajne neexistuje priama odpoveď od podvodníkov.

V niektorých prípadoch spam odkazuje na veľmi presvedčivo vyzerajúcu webovú stránku. Dodáva Jamie Cambell, expert na kybernetickú bezpečnosť a zakladateľ gobestvpn.com. Ak budete nasledovať odkaz, všetko, čo vyplníte na tejto webovej stránke – používateľské mená a heslá, osobné informácie, podrobnosti o kreditných kartách a čísla transakcií – sa podľa Wosara vráti späť k podvodníkovi.

Pozor na odkazy v mailoch

Ďalšou možnosťou je, že odkaz alebo príloha v spamovom e-maile stiahne vírus alebo spyware do vášho počítača, hovorí Cambell. Toto stiahnutie môže aktívne zaznamenávať všetko vaše písanie a odosielať vaše informácie hackerovi. Ak si softvér stiahnete, podvodníci môžu okrem krádeže vašich osobných údajov nájsť a poslať e-maily ešte väčšiemu počtu obetí a zaútočiť na webové stránky na internete.

Ak sa chcete týmto podvodom úplne vyhnúť, mali by ste si dať pozor na veci ako falošné faktúry. Prípadne na falošné oznámenia o doručení UPS alebo FedEx, dodáva Wosar. Dajte si pozor na e-maily, ktoré vás vyzývajú, aby ste si čokoľvek stiahli alebo nainštalovali, aby ste sa prihlásili a zmenili svoje poverenia, a tiež na e-maily, v ktorých sa uvádza, že ste vyhrali niečo ako rodinné dedičstvo. Hong dodáva, že podvodníci majú tendenciu používať frázy, ktoré zvyšujú naliehavosť, aby oklamali ľudí. Mohli by teda povedať, že už máte vo svojom počítači vírus, že musíte čo najskôr aktualizovať prehliadač alebo že váš účet sa práve teraz zavrie. Ak si po prezretí tela e-mailu stále nie ste istí, Cambell navrhuje analyzovať pravopis odkazu, pretože aj jedno alebo dve písmená „vypnuté“ môžu znamenať, že e-mail nie je legitímny.

Vždy je lepšie byť v bezpečí, ako prísť o svoje osobné údaje. Preto Hong odporúča nepoužívať heslá opakovane, Wosar navrhuje stiahnuť si antivírusovú aplikáciu. A ak vás už nebavia nevyžiadané e-maily, zistite, ako blokovať e-maily a získať späť svoju doručenú poštu.

Zdroj: rd | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov