Zaujímavosti

Môže jesť pes melón? Prečítajte si názor veterinára

melón

videní: 1.1K

Melón je jedna z najobľúbenejších letných pochúťok. Je však bezpečné zdieľať tento kúsok melónu so svojím psom? Stránka rd.com sa opýtala odborníkov.

Nič nedokáže popísať leto tak ako tanier čerstvého melónu. Je to perfektná čiapka na záhradné grilovanie a ľahké občerstvenie na sparné popoludnia. Ale ak máte v rodine psa, veľa šťastia, aby ste si tento kúsok červenej lahodnosti vychutnali sami. Je pravdepodobné, že čoskoro budete hľadieť na vážny pohľad vášho štvornohého kamaráta. “Psy vždy chcú čokoľvek, čo jete,” hovorí Jennifer Hawkins, DVM, výkonná riaditeľka Združenia veterinárnych lekárov v južnej Kalifornii. “A vodný melón nie je výnimkou.”

 

 

Ale môžu psy jesť melón? Každý dobrý psíčkar zvierat vie, že existuje veľa ľudských potravín, ktoré môžu jesť psy … a takmer toľko potravín, ktoré psy nemôžu jesť. A pokiaľ ide o ovocie a zeleninu, ktoré psy môžu a nemôžu jesť, odpovede nie sú vždy zrejmé. Môžu psy jesť banány? Áno. Môžu mať hrozno? Určite nie. Čo to teda znamená pre vodný melón? Spýtali sme sa odborníkov, prečo sa zdá, že psy tak milujú vodný melón – a či je alebo nie je bezpečné ho s nimi zdieľať.

Prečo majú psy radi vodný melón?

Psy milujú melón z rovnakých dôvodov ako my. “Je to sladké a osviežujúce,” hovorí Amy Tate, DVM, spolumajiteľka Riverview Animal Clinic v Birminghame v Alabame. “V horúcom letnom dni hydratuje a ochladzuje telo.” Ale na textúre vodného melónu je tiež niečo, čo sa zdá byť obzvlášť príťažlivé pre našich psích priateľov, hovorí Dr. Hawkins. “Je to trochu chrumkavé s jemnou sladkosťou.”

Môžu psy jesť melón?

S niekoľkými opatreniami áno! Vodný melón je úplne bezpečný pre psov a môže byť pre nich skutočne zdravou pochúťkou. “Je v ňom veľa antioxidantov a iných prospešných látok,” hovorí Dr. Tate. “Má tiež pomerne nízky obsah kalórií (asi 46 kalórií na šálku) a má veľa vlákniny, takže ak máte psa, ktorý sa snaží schudnúť, je to dobrá pochúťka.”

Ale zatiaľ čo dužina červeného melónu je pre psov v poriadku, je dôležité vedieť, že tvrdé semená a vláknitá kôra ovocia môžu byť nebezpečné. “Vždy odporúčam vodný melón bez semien,” hovorí Dr. Hawkins. “Niekedy môžu semená spôsobiť mierne podráždenie brucha a u niektorých psov to môže dokonca spôsobiť spomalenie alebo upchatie čriev.” Poznámka: Tie malé vláknité biele semienka, ktoré často nájdete v bezsemennom melóne, sú v poriadku; sú to veľké a tvrdšie semená, na ktoré si musíte dávať pozor.

Nepríjemné môžu byť aj šupky z vodného melónu. “Hoci niektoré to môžu tolerovať, nemôžem vám povedať, koľko psov zje celú kôru v jednom kuse, a potom to vidíme ako prekážku, ktorá neprejde,” hovorí Dr. Hawkins. “Stane sa z neho veľmi drahý melón, keď ho musíme chirurgicky odstrániť.”

Ako kŕmiť svojho psa vodným melónom

Najlepší spôsob, ako kŕmiť svojho psa vodným melónom, je odstrániť kôru a všetky tvrdé semená a potom nakrájať dužinu na kúsky veľkosti sústa. “Psy  inhalujú bez toho, aby skutočne žuvali,” hovorí Dr. Hawkins, “takže sa ich snažím udržiavať malé. Myslím na malé kúsky, ktoré som musel krájať pre svoje deti.”

Samozrejme, o niektorých psoch je známe, že berú veci do vlastných labiek a ukradnú kúsok melónu, keď sa ich majitelia nepozerajú. Ak zistíte, že váš pes práve zhltol celý plátok vodného melóna – kôru, semienka a všetko – neprepadajte panike. Vo väčšine prípadov mu to všetko v pohode prejde tráviacim traktom. “Žalúdočná kyselina psov je oveľa vyššia ako u nás,” hovorí Dr. Tate. Ak si však všimnete, že váš pes neje, zvracia alebo vykazuje akékoľvek iné príznaky gastrointestinálneho ťažkostí, poraďte sa so svojím veterinárom.

 

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov