Zaujímavosti

Cukor v potravinách. Koľko sa ho nachádza vo vašom jedle a pití?

cukor

videní: 1.1K

Dnešná doba je taká unáhlená a rýchla, že udržiavať svoj životný režim v zdravej rovnováhe môže byť náročné. A tým sa dostávame k cukru, ktorého je v našich potravinách niekedy až priveľa. Cukor je skvelý pomocník. Koľko sa ho však nachádza vo vašom jedle a pití?

Spotreba príliš veľkého množstva cukru zvyšuje riziko niekoľkých nebezpečných zdravotných problémov, vrátane obezity, cukrovky typu 2, zvýšeného krvného tlaku a zubného kazu. Cukor by sme teda mali konzumovať v určitej miere.

Priemerný človek podľa odhadov spotrebuje 82 gramov cukru denne, čo je skoro 20 čajových lyžičiek. Normálne by mal človek pritom dostať do svojho tela menej ako polovicu z tohto množstva, a to 9 lyžičiek pre mužov a 6 pre ženy. Takže vlastne bohato stačí, ak si dáš tri kávy a tvoj denný prídel cukru je naplnený.

Na udržanie nejakej rovnováhy je potrebné vedieť, koľko cukru sa v akom jedle alebo nápoji nachádza. Napríklad také ovocie je síce sladké a obsahuje veľa cukru, ale tento je prírodný a menej škodí nášmu organizmu. Často si ale dopĺňame energiu jednoduchými snackmi, ktoré nájdeme v obchodoch.

 

 

Obilnín, Raňajky, Jedlo, Misa, Výživa, Ráno, Ovocie

Niekedy ide o čokoládové tyčinky, ktoré pôsobia neškodne, inokedy zas sladké nápoje, ktorými sa chceme osviežiť. Ak máš deti, ktoré zbožňujú k raňajkám cereálie, mal by ste byť tiež na pozore. Na druhej strane, tento cukor sa pri nejakej fyzickej aktivite z tela dostane preč, ale pokiaľ si nedávaš pozor, možno máš nahnuté k cukrovke. Koľko cukru teda obsahujú naše obľúbené jedlá a nápoje?

Čokoládové tyčinky

Snickers (57 g) – 5,83 čajovej lyžičky

Milky Way (58 g) – 7,02 čajových lyžičiek

Twix (57 g) – 5,68 čajovej lyžičky

M&M (42 g) – 5,68 čajovej lyžičky

Nealko nápoje

Nápoje, Fľaše, Police, Plechovky, Koks, Cola, Spotreba

Coca-Cola (330 ml) – 7,25 čajovej lyžičky

Red bull (330 ml) – 5,35 čajovej lyžičky

Sprite (330 ml) – 7,61 čajovej lyžičky

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov