Zaujímavosti

Ako skončia balóny, ktoré vypustíme do neba?

Balóny

videní: 616

Vypúšťanie balónov sa vždy považovalo za spôsob, ako niečo osláviť. Je však konečne čas, aby sme to prestali robiť. Rozmýšľal si niekedy, kde všetky tie vypustené balóniky skončia? Nezisková organizácia s názvom Balloons Blow žiada všetkých, aby prestali vypúšťať balóny do ovzdušia, pretože sa nakoniec len vrátia späť a znečisťujú Zem a majú škodlivé účinky na voľne žijúce zvieratá.

1. Balóny sú jedným z najväčších nebezpečenstiev pre morské živočíchy

Podľa štúdie uskutočnenej Tasmánskou univerzitou predstavujú balóny riziko úmrtia morských vtákov číslo 1 . Rovnakí vedci skúmali príčiny smrti 1733 morských vtákov z rôznych druhov a zistili, že 1 z 3 vtákov prehltol morské zvyšky.

Okrem toho výskum z Wageningenskej univerzity a výskumného centra poskytol 5 faktov o pozostatkoch balónov a dôvodoch, prečo sú tak nebezpečné pre voľne žijúce zvieratá.

  • Cestujú na veľké vzdialenosti.
  • Zvieratá by sa mohli zamotať do stužiek alebo dokonca zjesť zvyšky balóna.
  • Rozložiteľné balóny nie sú riešením.
  • Prispievajú k úmrtnosti zvierat.
  • Nauč sa, ako správne zaobchádzať s balónmi .

Akonáhle skončí ich čas vo vzduchu, balóniky sa vracajú a skončia na zemi alebo v mori a často si ich zvieratá mýlia s jedlom. Nielen vtákom, ale aj morským korytnačkám, delfínom, veľrybám a rybám sa našli v bruchu zvyšky balónov alebo boli zapletené do stuhy.

 

Balóny

2. Latexové a mylarové balóny nie sú biologicky odbúrateľné

Dva najbežnejšie typy balónov sú latexové a mylarové, tzv. „fóliové“ balóny.

  • Latexové balóniky sú odbúrateľné, ale ich rozklad by trval 4 až 6 rokov. To je viac ako dosť času, aby zvyšky ublížili zvieraťu.
  • Fóliové balóny sú určite najhoršou možnosťou, pretože sa nerozkladajú a sú oveľa menej priateľské k životnému prostrediu.

 

 

3. Existujú ekologické alternatívy k balónom

Balóniky sa považujú za oslavu života a na obrady, ako dekorácie, na večierky a mnoho iných vecí. Mali by sme si však viac uvedomovať škodlivé účinky, ktoré majú na životné prostredie a voľne žijúce zvieratá. Nikdy by sme ich nemali vypustiť len tak do vzduchu, ale mali by sme ich riadne vyhodiť.

Mylarové (fóliové) balóny sa dajú opätovne použiť a recyklovať.

Existujú aj iné alternatívy k balónom, ktoré môžeme využiť. Najobľúbenejšie z nich sú fúkanie bublín, výsadba kvetín, lietajúce draky a púšťanie plávajúcich kvetín.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov