TOP 10

TOP 10: Toto sú tie najdlhšie rieky na svete

rieky

videní: 4.7K

Verte alebo nie, ale vedie sa obrovské množstvo diskusií o veľkosti najdlhších riek na svete! Rieky sú pre nás nevyhnutné, či už kvôli obchodu alebo poľnohospodárstvu. Nasledujúce rieky sú tými najdlhšími na svete.

Už vopred sme avizovali na obrovské množstvo diskusií, ktoré sa vedú najmä o dĺžke Nílu a Amazonky. Rozhodli sme sa, že budeme vychádzať z toho, s čím súhlasí väčšina vedcov a vedeckých výskumov.  Nasledujúce rieky teda patria medzi tie najdlhšie, ktoré nájdeme u nás na našej planéte.

Amur

Amur, alebo Heilong Jiang je desiatou najdlhšou riekou na svete, ktorá tvorí hranicu medzi ruským ďalekým východom a severovýchodnou Čínou. Jej celková dĺžka je 2824 km.

Kongo

Rieka Kongo (v minulosti tiež známa ako rieka Zaire) je rieka, ktorá sa nachádza v Afrike. So svojou dĺžkou 4700 km síce obsadila až 9. miesto, no so svojou hĺbkou je najhlbšou riekou na svete. Jej hĺbka dosahuje miestami až 220 metrov.

Paraná

Rieka Paraná sa nachádza v Južnej Amerike, ktorá preteká cez Brazíliu, Paraguaj a Argentínu. Jej celková dĺžka je 4880 km.

Ob

Ob alebo Obi je najdôležitejšou riekou v západnej Sibíri v Rusku. Zároveň je siedmou najdlhšou riekou sveta. Ob je najzápadnejšia z troch veľkých sibírskych riek, ktoré sa vlievajú do Severného ľadového oceánu (ďalšie dve rieky sú Jenisej a Lena).

Žltá rieka

Žltá rieka alebo Huang He, predtým aj ako Hwang Ho, je druhou najdlhšou riekou v Číne a šiestou najdlhšou na svete. Jej celková dĺžka je 5464 kilometrov.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov