Zaujímavosti

10 vynálezov, ktoré navždy zmenili automobilový svet

automobilový svet

videní: 1.1K

Zamyslel si sa niekedy nad tým, aký génius vymyslel stierače alebo bezpečnostné pásy? Každodenne sa stretávaš s dôležitými vynálezmi, o ktorých histórii si možno ani len netušil. V dnešnom článku ti prinášame 10 vynálezov, ktoré navždy zmenili automobilový svet.

1. Poplašný systém

man-people-hand-driving-6097

Prvé pokusy o vyvinutie automatického alarmu siahajú do roku 1920. Vylepšená koncepcia prišla v 50. rokoch minulého storočia, kedy základom alarmu bol snímač pohybu.  Chevrolet Corvette mal nainštalovaný alarm už v roku 1972, no nebol veľmi úspešný. Chrysler Corporation však ponúkla o rok neskôr sofistikovanejší systém, vybavený snímačmi umiestnenými v rôznych častiach vozidla. Automobilový svet sa zase stal o niečo lepším.

2. Parkovacie technológie

cars-red-car-parking

Počul si o Rainerovi Buchmannovi?  Je to nemecký dizajnér automobilov a zakladateľ firmy “bb” na úpravu luxusných áut. Okrem parkovacích senzorov (1970) vymyslel diaľkové ovládanie centrálneho zamykania či multifunkčný volant.

3. Klimatizácia

cold-car-bmw-e46

Pokusy o zabudovanie klimatizácie do áut vznikali už v 30. rokoch minulého storočia, boli však príliš veľké, neúčinné a navyše drahé. Prelom nastal v roku 1953, kedy vznikol systém Chrysler Airtemp – jednoduché ovládanie, recyklácia vzduchu, zmenšenie celého systému.

4. Spätné zrkadlá

pexels-photo-461890

V 70. rokoch boli už tradičné ľavé spätné zrkadlá – na strane vodiča, voliteľnou výbavou bolo pravé spätné zrkadlo. Seat začal využívať aj vnútorné – stredné spätné zrkadlo.

5. Pohon štyroch kolies

pexels-photo-761815

Prvým vozidlom s pohonom 4×4 je Spyker z roku 1903. Počas prvej svetovej vojny so systémom pohonu všetkých štyroch kolies nastal poriadny rozmach. A ak si si myslel, že s tým na trh prišla Audi, si na omyle – každý z jej krúžkov totiž symbolizuje spojené štyri značky: Audi, DKW, Horch a Wanderer.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov