TOP 10

10 “zbytočných” častí tela, bez ktorých dokážeme prežiť

tela

videní: 1.8K

Vedeli si o tom, že máš niekoľko častí tela, ktoré k životu naozaj nepotrebuješ? Niektoré boli užitočné iba v detstve; iné sú skutočne nadbytočné a niektoré sú tu len na to, aby spôsobovali nepríjemnosti.

Evolúcia trvá “pár” rokov a teda chvíľu potrvá, kým sa náš dizajn upgraduje. To znamená, že ešte aj dnes máme niekoľko častí tela, ktoré sú tu jednoducho naviac. Hoci nám niekedy v dávnej minulosti boli užitočné, dnes nám zväčša len spôsobujú problémy.

10. Darwinov výbežok

zbytocne_casti_tela_10

Niektorí ľudia (približne 10 % populácie) majú na uchu malý záhyb. Nazýva sa to Darwinov výbežok a je to len pozostatok z čias, kedy mali naše uši iný tvar, prispôsobený na prežitie v divočine. Presne takýto tvar nám totiž umožnil počuť vzdialené zvuky a upozornil nás na nebezpečenstvo, ale aj potenciálnu potravu.

9. Zuby múdrosti

zbytocne_casti_tela_9

Zuby múdrosti boli pomerne užitočné v časoch, keď ľudia žili v jaskyniach. Avšak teraz ich naozaj nepotrebujeme. Väčšina ľudí si ich pri prvom probléme dá odstrániť. Zuby múdrosti dokonca môžu spôsobovať migrény. Je ale pozoruhodné, že v dnešnej dobe sa niektorí ľudia rodia úplne bez týchto zubov. Evolúcia si jednoducho len dáva načas.

8. Slepé črevo (appendix)

zbytocne_casti_tela_8

Slepé črevo je v našom tele v súčasnosti úplne zbytočné, pretože sa v našej strave nenachádza vysoká hladina celulózy. Dnes si totiž jedlo varíme, čo síce znižuje výživné látky, ale významne zlepšuje stráviteľnosť tých zvyšných živín. Keďže nejeme veľké množstvo surovej potravy, o slepom čreve vieme zvyčajne iba vtedy, keď sa zapáli, čo môže potenciálne vyústiť do život ohrozujúcej situácie. Lekári sa tento orgán ani nepokúšajú liečiť.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov