Tipy a triky

Viete, čo robia muchy v skutočnosti na jedle?

muchy

videní: 3.6K

Muchy sú všade kam ideme a to doslovne. Verí sa, že muchy pochádzajú z Ázie, no dnes ich nájdete na celom svete. S výnimkou Antarktídy a možno niekoľkých ostrovov. Muchy cestovali po oceánoch za ľuďmi, ale nikdy nikam nechodia samé. V divočine a púšti, kde nie sú ľudia, nenájdete žiadne muchy.

Dobre ich poznáme, ale každý z nás má o muchách nezodpovedanú otázku: Prečo si muchy trú končatiny? Ukázalo sa, že si ich iba čistia. Mucha má chlpy po celom tele. Chĺpky na končatinách slúžia ako detektory lietania, hľadania potravy a robenia čohokoľvek iného. Mucha tak musí mať tieto končatiny čisté.

 

 

Ich končatiny sú citlivé a slúžia na mnoho účelov. Zdá sa, že na končatinách majú chuťové receptory, takže muchy dokážu ochutnávať “nohami”. Môžu pristáť na svojom potenciálnom jedle a túlať sa v jeho okolí. Muchy nedokážu žuť, takže sú na tekutej strave a svoje jedlo doslovne pijú. Ak si však zvolia za svoje jedlo pevnú potravu, tak majú špeciálny rituál. Mucha vyvracia tráviace šťavy z ich skoršieho jedla a tieto šťavy rozkladajú jedlo na menšie kúsky, ktoré sa dajú vypiť. Taktiež vypľúvaním týchto štiav si robia miesto pre nové jedlo.

Pomerne často na naše jedlo sadajú muchy. Môžu sa zdať neškodne, ale nie je to úplne pravda. Nie len že na jedlo “púšťajú” tieto šťavy, ale taktiež treba mať na pamäti, že muchy sadajú na rôzne predmety a veci a nie vždy si svoje končatiny očistia.

Najmä muchy obľubujú hnijúce potraviny, kontajnery a ľudský alebo zvierací trus. Takže ich končatiny zbierajú všetky drahokamy a mikróby z týchto miest. Keď mucha pristane na vašom jedle, prenesie tieto drahokamy na vaše jedlo. Niektoré mikróby, ktoré prenášajú, môžu dokonca spôsobiť choroby, ako je cholera a týfus.

Raz sa dokonca uskutočnil experiment, ktorý demonštroval, ako to funguje. Boli dve misky: jedna obsahovala červený prášok nejakého druhu korenia a druhá miska bola naplnená bielou ryžou. Muchy boli vpustené do miestnosti a migrovali z jednej misky do druhej a späť. Čoskoro bola ryža pokrytá červeným korením.

Preto by sme si mali jedlo vždy prikryť, aby sme sa uistili, že sa po ňom nebude prechádzať žiadna mucha. Odborníci tvrdia, že priemerný zdravý človek má dostatočne silný imunitný systém na to, aby odpudzoval parazity. Takže nemusíte hneď vyhadzovať jedlo, ktorého sa mucha dotkla na zopár sekúnd.

 

 

Aj keď sú tieto zvieratká poriadne otravné, slúžia aj na niečo dobré. Sú zodpovedné za opeľovanie kvetov: zbierajú z nich nektár, ktorý sa im prilepí na chlpy na tele a keď naň pristanú, opeľujú ďalší kvet. Ak by neexistovali, naša planéta by bola ešte špinavšia. Mucha dokáže recyklovať časť ľudského odpadu. Taktiež sú dôležitou súčasťou ekosystému, pretože sú potravou pre vtáky, pavúky, jašterice a žaby. Bez múch by tieto zvieratá vyhynuli.

Okrem toho, že dokážu jedlo ochutnávať svojimi končatinami, majú aj iné super schopnosti. Dokážu chodiť po vodorovných a zvislých plochách – a to dokonca aj hore nohami. Môžu to urobiť, pretože každá z nôh muchy má dve podložky s drobnými chĺpkami a tieto chĺpky vytvárajú látku podobnú lepidlu, ktorá muchám dodáva vynikajúcu priľnavosť.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov