TOP 10

9 vlastností, ktoré zdedíme iba od jedného z rodičov

vlastností

videní: 7.8K

Každý z nás má jedinečnú kombináciu génov a vlastností, ktoré nám dávajú naši rodičia. Vďaka dedičnosti získavame nie len fyzické atribúty, ale aj osobnostné charakteristiky, ktoré nás robia tým, kým sme. V tomto článku sa zameriavame na zaujímavý fenomén dedičnosti, konkrétne na vlastnosti, ktoré zdedíme jednotlivo od jedného rodiča.

Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo sa vám zdá, že máte špecifické vlastnosti alebo schopnosti úplne odlišné od vašich rodičov? Ukázalo sa, že niektoré z týchto vlastností mohli byť zdedené iba od jedného rodiča – buď od vašej mamy alebo od vášho otca. Poďme sa ponoriť do fascinujúceho sveta genetiky.

Fyzické vlastnosti – zdedené po matke

Niektoré fyzické vlastnosti, ako napríklad farba alebo štruktúra vlasov, vlasová línia, koža a kŕčové žily, sú tiež spojené s chromozómom X a majú tendenciu byť zdedené od vašej matky.

 

Výška – zdedená po otcovi

Poznáte frázu „je vysoký ako jeho otec“? Toto tvrdenie je zjavne podložené vedou. Výška človeka je určená najmenej 700 genetickými variáciami zdedenými od oboch rodičov. Zdá sa však, že gén pre výšku každého rodiča funguje trochu iným spôsobom. Gény otca sú dôležité pri stimulácii rastu, teda aj výšky.

Spánkový cykly – zdedené po matke

Vaše spánkové cykly môžu byť tiež zdedené po vašej matke. Štúdia zistila že matky prenášajú svoje prirodzené cykly spánku a bdenia na svoje deti viac ako otcovia. To znamená, že ak je vaša matka nočná sova alebo ranné vtáča, môžete ňou byť aj vy.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov