Zaujímavosti

Ako spoznať vážne ochorenia ešte predtým, ako je neskoro?

ochorenia

videní: 1.6K

Priznajme to, že nie všetci dokážeme ihneď rozoznať vážne ochorenia. Takými sú napríklad cukrovka, rakovina kože alebo porucha príjmu potravy. No ak si niekedy sledoval slávny televízny seriál Dr. House, určite vieš, že včasná diagnóza môže zachrániť život. 

 

 

Ak nemáš za sebou štúdium medicíny alebo nepatríš medzi hypochondrov a ľudí, ktorí až prehnane dbajú o svoje zdravie, zrejme len tak ľahko nerozoznáš typické príznaky, ktoré sprevádzajú vážne ochorenia. No včasná diagnóza je naozaj gro. Poďme sa teda spolu pozrieť na 10 bežných, no život ohrozujúcich ochorení a typické príznaky, ktoré môžu znamenať, že by si mal vyhľadať odbornú lekársku pomoc.

1. Cukrovka

Časté príznaky: hlad, únava, smäd, časté močenie, svrbenie kože, kvasinkové ochorenia, zlé hojenie rán, bolesť nôh, náhle chudnutie, nevoľnosť. Celý článok:

Cukrovka: Týchto 10 varovných signálov ukazuje, že niečo nie je v poriadku | TOPdesať (topdesat.sk)

 

2. Rakovina kože

pexels-photo-1084718

Časté príznaky: zmeny v tvare a veľkosti znamienok, začervenanie kože, časté a ťažko sa hojace kožné lézie, tvorba nových a nezvyčajne tvarovaných znamienok. Rizikové sú aj znamienka na zlých miestach, kde sú často mechanicky dráždené, či znamienka, ktoré majú nepravidelný tvar alebo nemajú pevne ohraničené okraje a idú takzvane do stratena. Rizikovým faktorom je svetlá koža a časté vystavovanie sa slnečnému žiareniu bez ochrany.

 

 

3. Ochorenia svalov a kĺbov

pexels-photo-841130

Časté príznaky: konštantná bolesť svalov, necitlivosť alebo mravčenie, opuchy, zápal, stuhnutosť alebo začervenanie v kĺboch alebo okolo nich,  ťažkosti pri pohybe.

 

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov