Zaujímavosti

9 faktov o planéte Zem, ktoré nás v škole nenaučili

zem

videní: 8.2K

7. Zem bola fialová

o_planete_zem_7

Vedci na University of Maryland predpokladajú, že v minulosti bola naša planéta fialová. Staroveké mikróby mohli využívať iné molekuly na spracovanie slnečného žiarenia, namiesto chlorofylu. Tieto molekuly mohly mikróbom poskytovať fialový nádych, a preto aj celá naša planéta mohla byť fialová.

8. Budúci rok môžeme zažiť menšiu dobu ľadovú

o_planete_zem_8

Slnko má na povrchu slnečné škvrny, ktoré zvyknú “prasknúť”, čo naznačuje, že hviezda je v súčasnosti v aktívnej fáze. Avšak z neznámych dôvodov tieto škvrny začínajú miznúť z povrchu Slnka. Niečo podobné sa stalo v 15. storočí, kedy fenomén s názvom Malá doba ľadová spôsobila obrovskú klimatickú zmenu na Zemi. Výsledkom toho, bolo sťahovanie národov, pri ktorom Island a Fínsko opustila asi tretina populácie. V tom čase boli Vikingovia nútení opustiť Grónsko. Malá ľadová doba trvala niekoľko storočí až do konca 19. storočia.

Dnes vedci začínajú pozorovať rovnaké správanie povrchu Slnka a veria, že hviezda sa chystá vstúpiť do chladnej fázy, ktorá v roku 2019 povedie k ďalšej Malej dobe ľadovej na Zemi.

9. Vo vesmíre existuje takmer presná dvojička Zeme

o_planete_zem_9

HD 904790 je názov planéty, ktorá bude v budúcnosti osídlená ľuďmi. Planéta sa nachádza v rovnakej galaxii ako Zem a má potrebné vlastnosti, aby na nej mohol existovať život, ako je atmosféra, podnebie, prírodné zdroje a dokonca aj sladká voda. Podľa výpočtov astronómov nám ale bude trvať 300.000 rokov, aby sme sa vôbec k HD 904790 b dostali.

Zdroj: Ng |  topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov