Tipy a triky

Psychologické fakty, o ktorých si zrejme nikdy nepočul

fakty

videní: 5.5K

 

Nechceme si vziať posledný kúsok pizze

Táto skutočnosť je vlastne celkom zvláštna, pretože je v rozpore s mnohými výskumnými úlohami. Hovorí sa, že čím je vzácnejší produkt, tým viac ho chceme získať. Preto v reklamách často počujeme, že množstvo tohto produktu je obmedzené. Avšak Daniel A. Effron a Dale T. Miller z Stanfordskej univerzity špecifikovali počas svojho výskumu, že ľudia vo veľkej spoločnosti nechcú posledný kúsok pizze, pretože nemajú pocit, že na neho majú právo.

 

 

Otváranie dverí druhým ľuďom

Od nášho detstva sme sa učili držať dvere druhým ľuďom, pretože je to správe a zdvorilé. Existuje však aj iný dôvod, prečo to robíme? Vedci si myslia, že áno. Vedci si myslia, že držaním dverí sa snažíme minimalizovať vynaložené úsilie daného človeka. To znamená, že osobe, ktorej si dvere podržal, tak si jej vlastne ušetril energiu, ktorú môže využiť na niečo iné. Nabudúce ak podrží dvere niekto tebe, tak šetrí tvoju energiu. Môžeme sa na to pozrieť aj z iného pohľadu. V skutočnosti sa správame ku druhým tak, ako chceme aby sa oni správali k nám.

Nekupujeme ani tie najdrahšie a ani tie najlacnejšie veci

V podstate sa pokúšame racionálne minúť naše peniaze. A to je dôvod, prečo zvyčajne vyberáme výrobky s vyváženou cenou a kvalitou. To znamená, že nekupujeme ani tie najdrahšie, no ani tie najlacnejšie veci. Hoci toto správanie považujeme za primerané, je potrebné poznamenať, že obchodníci si to veľmi dobre uvedomujú. Aj preto v obchodoch nájdeme tie lacné produkty pri tých drahších a zákazník tak bez váhania siahne po lacnejšej variante.

 

 

Naše nohy smerujeme k osobe, o ktorú máme záujem

Nie je to len postavenie samotného tela, ktoré je dôležité pri rozhovoroch, ale aj postavenie nôh. Joe Navarro M. A. vo svojej knihe vysvetľuje, že to všetko pochádza z našej povahy. Ak sa totiž človek cíti pri rozhovore nepríjemne, nohy otáča od tejto osoby do druhej strany, aby tak mohol okamžite reagovať (cíti nešpecifikovanú hrozbu). Je to inštinkt prežitia. Ak si sám vo výťahu, je normálne, že tvoje nohy sú prekrížené. Ako náhle však k tebe niekto pristúpi, vyrovnáš ich, aby si v prípade potreby dokázal čo najrýchlejšie utiecť.

Zdroj: brightside / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov