Tipy a triky

Posledný pohárik: Čo sa stane s tvojím telom, ak prestaneš piť alkohol?

alkohol

videní: 5.5K

Existuje mnoho dôvodov prečo by si mal prestať piť alkohol. Možno už nezvládaš ťažké párty tak ako kedysi,  začala sa ti zhoršovať pokožka, narástlo ti “pivné brucho”, alebo iný vážnejší problém, ktorý si zatiaľ neuvedomuješ.

Poďme si prejsť spoločne pár veci, s ktorými sa stretne každý človek, ktorý sa rozhodne vypustiť zo svojho života alkohol.

Detox nie je pekný ani príjemný

Prvých 48 hodín po poslednom poháriku je najkritickejších. Môžeš mať príznaky ako po opici. Príznaky môžu zahŕňať: potenie, zvýšený krvný tlak, nespavosť, bolesť hlavy a nevoľnosť.

Budeš mať chuť na ďalší pohárik

wine-glasses-1246240_960_720

Prvý deň bez alkoholu môže byť náročný, najmä ak si bol zvyknutý piť každý deň. Chuť po alkohole môže byť silnejšia ako ty. U niekoho môže túžba po alkohole trvať týždne, mesiace, alebo aj roky, podľa toho, aké množstvo alkoholu pravidelne užíval. Po niekoľkých hodinách môže nastať delírium. Delírium je stav, v ktorom si náhle zmätený. S ním sa môže spájať aj vysoká telesná teplota a záchvaty, halucinácie či nepravidelné búšenie srdca. Je dôležité, aby ľudia závislí od alkoholu začali s detoxikáciou pod dohľadom lekára. Pri rýchlom detoxe môže nastať aj smrť.

Fyzické príznaky

meditation-1384758_960_720

Zatiaľ čo príznaky “opice” a abstinencie môžu byť nepríjemné a niekedy aj nebezpečné, dobrou správou je, že po približne 72 hodinách po poslednom poháriku sa tieto príznaky stratia. V tomto štádiu tvoje telo začne vytvárať novú vnútornú rovnováhu, ktorá už v sebe nezahŕňa alkohol a jeho účinky na telo.

Niektoré príznaky detoxikácie trvajú dlhšie

sadness-513527_960_720

Zatiaľ čo tvoje telo je čisté už jeden týždeň po poslednom poháriku, tvoj psychický detox môže trvať o ničo dlhšie. U niektorých ľuďoch nastáva pocit hnevu, úzkosť, depresie, nočné mory a ťažkosti so spánkom. Abstinencia môže dokonca znižovať libido. Časté emócie, ktoré boli počas užívania alkoholu potláčané, sa po vytriezvení môžu prejaviť naplno. Preto je dobré v tomto štádiu vyhľadať odbornú pomoc, psychológa alebo psychiatra, s ktorým sa pacient môže podeliť o svoje pocity a emócie, ktoré sa pretláčajú na povrch vedomia a svedomia.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov