TOP 10

Nové miesto na život? Týchto 10 planét sa podobá našej Zemi


videní: 7.5K

Existuje v celom vesmíre nejaká iná civilizácie? Zatiaľ o tom nemáme žiadne dôkazy, no myslieť si, že v celom vesmíre existujeme iba my, by bolo podľa nás tak trocha naivné. Dokážeme však vo vesmíre nájsť nové miesto pre náš život?

Premýšľal si niekedy nad tým, či by sme mohli žiť na nejakom inom mieste okrem našej Zemi? S toľkými hviezdnymi sústavami a planétami vo vesmíre je pravdepodobnosť iných obývateľných planét veľmi vysoká. A čo vlastne pojem obývateľná planéta znamená? Väčšinou je to planéta, ktorá sa nachádza v obytnej zóne svojej hviezdy a je schopná udržať vodu v kvapalnom skupenstve. Takže to neznamená, že ľudstvo môže nasadnúť do prvej rakety a odletieť na novú planétu. Existuje totižto obrovské množstvo planét, ktoré sa nachádzajú v obytnej zóne a na svojom povrchu majú aj vodu. Na týchto planétach by však ľudia zrejme neprežili. Určite nie bez toho, aby sme pomocou špeciálnych technológií dokázali na takejto planéte upraviť určité miesto, na ktorom by človek dokázal prežiť. Si pripravený na cestu do vesmíru? My ti dnes ukážeme 10 takýchto planét.

 

 

Nové miesto na život? Týchto 10 planét sa podobá našej Zemi:

TRAPPIST-1d

Jedna z najmenších a najľahších planét TRAPPIST-1 je TRAPPIST-1d. Nachádza sa v obývateľnej zóne, koľko by sme tam však vydržali je otázne. Vedci si nie sú celkom istí, aká silná je na tejto planéte atmosféra, prípadne aký hrubý ľad pokrýva obrovský oceán. Existuje aj obava, že v atmosfére tejto planéty sa môžu nachádzať zdraviu škodlivé látky.

Luyten b

Vedci sa domnievajú, že Luyten b je obývateľnou planétou a teoreticky sa na nej nachádza potenciálny život. V skutočnosti sú o tom presvedčení na toľko, že na túto planétu smerujú rôzne signály a snažia sa tak nadviazať kontakt s cudzincami. Planéta je od nás vzdialená 12 svetelných rokov a je trikrát väčšia ako naša Zem.

 

 

Kepler-186f

Kepler 186f je vlastne prvou potvrdenou obývateľnou planétou. Vzdialená je od nás 500 svetelných rokov a je známe, že je o 10% väčšia ako naša Zem. Svoju hviezdu obieha raz za 130 dní.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov