TOP 10

15 bežných genetických mutácií, za ktoré podľa vedcov môže aj incest


videní: 10.4K

10. Rázštep

Vyššie spomínaný Tutanchamón, dieťa incestu, mal prekvapujúci počet zdravotných problémov. Okrem znetvorenej lebky trpel aj rázštepom podnebia. Toto ochorenie spôsobuje ťažkosti pri prehĺtaní, dýchaní a rozprávaní.

V súčasnosti je toto ochorenie rozšírené najmä v Keni a Indii, kde sa tiež spája s incestom. Zlá genetická rozmanitosť v častiach Kene vedie k rozširovaniu rázštepu najmä v chudobných oblastiach a v malých kmeňoch, kde je ťažké nájsť osobu, ktorá by nebola pokrvným príbuzným.

9. Konská noha

Pri Tutanchamónovi ešte chvíľu zostaneme. Konská noha je ďalšou poruchou, ktorou staroegyptský faraón trpel. Ide tiež o, príklad toho, ako môže mať incest vplyv na genetiku detí. Konská noha opisuje širokú škálu rôznych abnormalít chodidiel, ale vo všeobecnosti je možné poznamenať, že kosti chodidla sú poškodené, skrútené a deformované. Toto ochorenie je prítomné pri narodení a nie je nezvyčajné ani mimo incestu. Ochorenie je však bežnejšie a oveľa závažnejšia po generáciách incestných vzťahov. Na liečbu sa vyžaduje chirurgický zákrok a ochorenie môže trvale ovplyvniť schopnosť dieťaťa chodiť. Stále nie je jasné, do akej miery ochorenie spôsobuje genetika a životné prostredie, ale vieme, že ju prenášajú rodičia.

8. Albinizmus

Albinizmus je ochorenie, pri ktorom telo nemá dostatok melanínu: látky, ktorá zafarbuje vlasy, pokožku, pery a ďalšie časti tela. Ľudia s albinizmom majú tendenciu mať svetlé oči, bledú pokožku a biele vlasy, aj keď sú ich rodičia tmavej pleti. Ide o autozomálnu recesívnu choroba, čo znamená, že keď sa spoja ľudia s podobnými génmi, u ich detí je vyššia pravdepodobnosť albinizmu.

Výskyt albinizmu je vysoký napríklad v Portoriku, ktoré trpí nízkou genetickou rozmanitosťou. To znamená, že existuje veľké riziko výskytu albinizmu aj pri nepriamom inceste. Portoriko má najvyššiu hustotu albinizmu na svete.

 7. Ťažká asymetria

Vo filmoch sú “produkty” incestu zobrazené ako príšery s hroznými tvárami. Hoci je toto vyobrazenie veľmi nepresné, kúsok pravdy sa v ňom predsa len nájde. Generácie incestu môžu spôsobiť vrodené chyby, ktoré zahŕňajú drastickú tvárovú asymetriu. Pri narodení sú obidve strany tváre skoro totožné (s minimálnou asymetriou) vrátane uší, očí, nosa a úst. Pri mnohopočetnom generačnom inceste začíname badať jav, pri ktorom sa strany tváre od seba výrazne odlišujú. Oči môžu byť vyššie alebo nižšie a môžu mať rozdielne veľkosti. Uši môžu byť nerovnomerné a ústa môžu byť na jednej strane vyššie alebo nižšie.

6. Nanizmus (trpaslíctvo)

Nanizmus, tiež známy ako trpaslíctvo, nie je niečo, čo sa objaví po jednej generácii incestu. Nedostatok rastového hormónu je spojený s mnohopočetným generačným incestom. V 18. storočí bolo v Pennsylvánii veľmi riedke osídlenie s názvom Lancaster, ktoré malo obrovské problémy s incestom. Mladé deti sa nevyvíjali, vznikali problémy s neplodnosťou a nakoniec vznikol Ellis-van Creveldovej syndróm. Táto choroba je spojená s trpaslíkom, rovnako ako problémy so srdcom. Objavenie tejto choroby je pravdepodobne spôsobené nedostatkom génovej rozmanitosti v Lancasteri.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov