TOP 10

15 bežných genetických mutácií, za ktoré podľa vedcov môže aj incest


videní: 10.4K

Incest je tabu v takmer každej kultúre po celom svete, ale nebolo tomu vždy tak. Šľachtici a králi sa pokúšali udržať kráľovskú krv čistou tým, že sa sobášili so svojimi príbuznými. Najmä egyptskí vládcovia sa často sobášili so svojimi súrodencami alebo vlastnými deťmi. Toto konanie samozrejme neostalo bez následkov. Vznikli tak vážne genetické mutácie, ktoré môžu vyplynúť z incestu (sú to zároveň aj bežné genetické mutácie, ktoré sa vyskytujú u mnoho ľudí bez tejto príčiny).

15. Habsburská čeľusť

Tento genetický stav, nazývaný aj prognathisma, je tiež spojený so vznešenými rodinami. Habsburský dom prišiel k moci v polovici 15. storočia a zostal tam až do polovice 18. storočia, avšak počas toho došlo k viacerým incestným vzťahom. Namiesto toho, aby sa sobášili mimo rodinu, Habsburgovci usporadúvali príbuzenské manželstvá na ochranu svojich záujmov. Bohužiaľ, ich cenou za to bola genetika. Ich deti sa rodili s dlhými, vyčnievajúcimi dolnými čeľusťami.

Najhorší prípad bol nájdený v španielsku, konkrétne Karol II., ktorý nedokázal správne rozprávať, prežúvať a mal problémy so slinami. Okrem toho bol neplodný a mal kognitívne postihnutie: naučil sa hovoriť, keď mal 4 roky a chodiť, keď mal 8 rokov.

Dokonca aj moderní predkovia tejto rodiny vykazujú nepatrné variácie tohto genetického problému a ukazujú, ako dlho môžu trvať výsledky genetických mutácií z incestu.

Tu vidíte, ktorá slávna tvár rozhodne nie je výsledkom tohto.

14. Znetvorená lebka

Ak sa bližšie pozrieš na mnohé starodávne egyptské busty, môžeš si všimnúť, že ich hlavy majú trochu smiešne tvary – často sú predĺžené v zadnej časti. Nejde však len o štylistickú voľbu umelcov: mnoho egyptských vládcov malo také lebky aj v skutočnosti. Egyptské kráľovské zvyky totiž často záviseli od incestu. Bratia si vzali sestry, matky si vzali synov a bratranci sa často oženili so sesternicami. Výsledkom bolo, že ich lebky boli deformované, hoci je potrebné poznamenať, že niektorí vládcovia svojim deťom schválne obaľovali hlavu, aby získali tento konkrétny deformovaný tvar. Typickým príkladom tejto genetickej mutácie je Tutanchamón.

13. Chýbajúce nechty

Pri slove incest ti pravdepodobne najčastejšie napadnú chýbajúce končatiny, prsty navyše alebo chýbajúce zuby. V skutočnosti to však nie sú dopady incestu. Avšak, v niektorých zriedkavých prípadoch sa deti naozaj narodia s chýbajúcimi časťami tela.

Incestná a kultová ako rodina Kingstonová je typickým príkladom detí bez nechtov. Presne tak, chýbajúce nechty na všetkých prstoch.

12. Hemofília

Niekoľko významných európskych kráľovských rodín bolo úplne zahalených incestom. Britská kráľovná Viktória pocítila vplyv incestu v 50. rokoch 20. storočia. Porodila totiž dieťa, Leopolda, ktoré malo problémy so zrážanlivosťou krvi. Hoci jeho rodičia neboli priamymi príbuznými a nespáchali teda incest, ich predkovia sa ho dopúšťali v hojnom množstve. Genetická mutácia sa teda prejavila až o niekoľko generácií neskôr v podobe problémov so zrážanlivosťou krvi, dnes známymi pod názvom hemofília, ktorá sa nazýva aj “kráľovská choroba”.

Hemofília trápila aj ruskú kráľovskú rodinu Romanovú. Trpel ňou princ Alexei Romanov, vnuk kráľovnej Viktórie a dedič ruského trónu.

Pri hemofílii je nebezpečné aj malé zranenie alebo napríklad krvácanie z nosa, ktoré môžu viesť k vážnej strate krvi.

11. Mikrocefália

Medzi pakistanskými moslimami sa ešte stále konajú sobáše blízkych pokrvných príbuzných, no dopad je jasne viditeľný. Nedávna štúdia poukazuje na to, že asi 63 % Pakistancov sa zúčastňuje pokrvných manželstiev, ktoré vedú k chorobe zvanej mikrocefália, pri ktorej sa narodí dieťa s nezvyčajne malou hlavou. To často znamená, že mozog sa nedokáže vyvinúť. Hlavným rizikom je mierna až ťažká mentálna retardácia. Incest v pakistanskej kultúre znamená, že 1 z 10 000 Pakistancov trpí týmto problémom, v porovnaní s 1 z 1.000.000 ľudí na celom svete.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov