TOP 10

Tieto mimoriadne vzácne udalosti uvidíme čoskoro


videní: 1.9K

3. Prehliadka planét – 8. september 2040

Prehliadka planét je zriedkavá udalosť, keď sa všetky planéty v našej slnečnej sústave zoradia. V roku 2040 podľa NASA budeme môcť voľným okom vidieť zoskupenie, ktoré zahŕňa Merkúr, Venušu, Mars, Jupiter, Saturn a Mesiac.

2. Najjasnejší supermesiac storočia – 6. december 2052

 

Obežná dráha Mesiaca okolo Zeme má tvar vajca, nie je teda presne okrúhla. existujú teda 2 body, kedy je Mesiac počas tohto cyklu k našej planéte najbližšie a najďalej. A pretože veľkosť obežnej dráhy Mesiaca sa v priebehu času mierne mení, najbližšia vzdialenosť nie je vždy rovnaká.

Supermesiac je najmä počas splnu. Úkaz dostal tento názov, pretože v týchto chvíľach sa zdá, že Mesiac je veľmi veľký a až o 30% jasnejší ako zvyčajne. V roku 2052 k nám bude Mesiac najbližšie a zároveň bude najjasnejší. Náš milovaný satelit bude k našej planéte bližšie až o neuveriteľných 27 358 km ako zvyčajne. To určite nikto z nás neprehliadne!

1. Polárka bude najbližšie k skutočnému severu – 24. marec 2100

Polárka bola po stáročia známa tým, že bola prvým kompasom námorníka – pomáhala určiť, kde je sever. Iróniou však je, že hviezda sa nenachádza presne na severe.

Naša planéta nemá pevnú os, pretože Zem sa pohybuje v priestore s časom a otáča sa ako obrovský plavák. Polárka teda neleží presne na osi rotácie Zeme, v skutočnosti sa každú noc preháňa oblohou. Oblúk je taký malý, že ho ľudia nevidia.

24. marca 2100 sa však Polárna hviezda konečne objaví nad skutočným severom našej planéty. Potom sa začne opäť postupne vzďaľovať a vráti sa tam až po 26 000 rokoch. Toto je naozaj dlhá doba.

Zdroj: Brightside | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov