Zaujímavosti

6 zaujímavostí, ktoré si o ľadovom mužovi menom Ötzi pravdepodobne nevedel

Ötzi

videní: 6.6K

Písal rok 1991, kedy tzv. „muža z ľadu“ objavil manželský pár z Norimbergu na hranici Talianska a Rakúska. Ötziho uvideli visieť z ľadovca pri jednom zo svojich výletov v zasneženej prírode. Spočiatku sa nielen verejnosť, ale aj záchranné zložky domnievali, že ide o akého si strateného turistu, respektíve lyžiara, ktorý nedávno v Alpách mohol skonať. Opak bol však pravdou. Ötzi je jedna z najlepšie zachovaných múmii prírody bez akéhokoľvek konzervantu. Pozrime sa teraz na 6 zaujímavostí o mužovi z ľadovca, o ktorých si pravdepodobne nepočul.

1. Aký starý bol Ötzi?

Vďaka „alpskej mrazničke“ sa nám zachovalo najstaršie telo európskeho prehistorického človeka. Vedci zistili, že žil v cca v roku 3300 pred Kristom. Telo bolo uložené 20 metrov pod snehom v ľadovej truhle, vďaka čomu sa záchranárom ani zblízka nepodarilo určiť, že nejde o strateného turistu.

2. Tetovanie?

Ötzi mal na tele tetovanie. Zistilo sa až 61 tetovačiek v tvare čiarok a krížikov. Voľným okom však neboli viditeľné. V pokožke sa spravili jemné zárezy a následne sa do kože vmasírovalo drevné uhlie. Vedci však neprišli na to, čo tetovanie znamená, a či slúžilo ako ochrana pred zlými silami, poznávacie znamenie a či Ötzi veril, že mu tetovanie vylieči telesné nedostatky?

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov