Zaujímavosti

Únik kyseliny dusičnej po autonehode spôsobil evakuáciu obyvateľov v Arizone

kyseliny dusičnej

videní: 1.2K

 

Kyselina dusičná (HNO3) je bezfarebná žieravina, ktorá sa nachádza v mnohých bežných laboratóriách a používa sa v rôznych priemyselných odvetviach, ako je poľnohospodárstvo, baníctvo a výroba farbív. Kyselina sa najčastejšie vyskytuje pri výrobe hnojív, kde sa používa na výrobu dusičnanu amónneho (NH4NO3) a dusičnanu vápenato-amónneho (CAN) na hnojivá. Takmer všetky hnojivá na báze dusíka sú vysoko žiadané, keďže celosvetová populácia rastie a zvyšuje potrebu potravín.

 

 

Tieto látky sa tiež používajú ako prekurzory pri výrobe výbušnín a v mnohých krajinách sú uvedene na regulovanú kontrolu z dôvodu ich potenciálneho zneužitia. Dusičnan amónny bol v skutočnosti látkou zodpovednou za výbuch v Bejrúte v roku 2020.

Kyselina dusičná je škodlivá pre životné prostredie a toxická pre ľudí. Vystavenie kyseline môže podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) spôsobiť podráždenie očí a pokožky. Môže viesť k rôznym oneskoreným pľúcnym problémom, ako je edém, zápal pľúc a bronchitída. Závažnosť týchto problémov závisí od dávky a trvania expozície.

Zdroj: IFLscience | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov