Zaujímavosti

Špionážne balóny: Moderné technológie dodávajú staromódnym “očiam” na oblohe nový život

špionážne balóny

videní: 4.3K

 

Radarový neporiadok

Tento nedostatok v detekčnej schopnosti rozpoznal NORAD (veliteľstvo protivzdušnej obrany Severnej Ameriky) a radary boli resetované, aby videli objekty s veľmi nízkou rýchlosťou. Neporiadok sa však zvýšil – a možno práve to mohlo byť cieľom Číny, vďaka čomu sa podarilo znížiť účinnosť radarov protivzdušnej obrany.

Ďalším problémom s detekciou je materiál používaný na balóny alebo nafukovacie predmety. Plasty a syntetické nafukovacie tkaniny nemajú žiadnu alebo len veľmi nízku radarovú odrazivosť, čím pridávajú ďalší zárez k ich skvelému maskovaniu. Balón, ktorý odštartoval súčasnú kontroverziu v USA, bol najprv objavený vizuálne a ohlásený, nie detekovaný systémami protivzdušnej obrany.

 

 

 

Novšie objavy nad Kanadou a Aljaškou vyplynuli z vysoko intenzívneho sledovania. Aké sú, zatiaľ nebolo odhalené. Keď sa to zistí, kľúčovou otázkou bude, či boli objekty navrhnuté tak, aby prenikli do amerického obranného systému s cieľom získania lepšieho spravodajstva, alebo išlo o test amerických systémov protivzdušnej obrany.

Viac sa však dozvieme až po detailnejšej analýzy trosiek balóna. Vo finálnom výsledku však moderné technológie umožňujú aj starším technológiám byť konkurencieschopnými sledovacími zariadeniami, ktoré podľa všetkého spočiatku neboli ani odhalené práve tými modernejšími technológiami.

Zdroj: IFLscience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov