TOP 10

TOP10: Toto sú tie najstrašidelnejšie a najzáhadnejšie miesta Slovenska

slovenska

videní: 10.1K

3. Vrch Velestúr

V Kremnických vrchoch sa nachádza vrch Velestúr a tajomný Velestúrsky nápis, ktorý v 19. storočí objavil archivár Pavel Križka. V období praveku mali Slovania tento nápis v runovom písme vyryť do jednej z týchto andezitových skál. Niekde sa vraví, že to neboli Slovania, ale Kelti a niektorí zase tvrdia, že je to len podvod z čias slovenského národného obrodenia. Avšak už samotný názov sa skladá z dvoch slovanských bohov, Velesa a Tura, a tak sa tento vrch pokladá za akési obetné miesto, ktoré láka mnoho priaznivcov záhadných a tajomných vecí.

 

4. Šarkania diera 

V Národnej prírodnej rezervácii Súľovské skaly mal prebývať údajne drak, vravia legendy. Aj napriek tomu, že sa dôkazy o prítomnosti draka nenašli, jaskyňa dostala názov Šarkania diera. Zistilo sa, že v mladšej dobe kamennej tu žil praveký človek a istý čas v jaskyni prebýval aj dnes už vyhynutý jaskynný medveď.

 

 

5. Kamenné gule Megoňky

Od roku 2003 sú tieto zvláštne gule z kameňa  prírodnou pamiatkou. Objavili ich počas ťažby v kameňolome Padyšák v roku 1988, no ako vznikli je záhadou dodnes. Vedci prišli s teóriou, že tieto Megoňky sú staré ako tunajšie pieskovce a do takého tvaru ich vytvarovala voda. Niekde sa však povráva, že s tým majú dočinenia aj mimozemšťania.

6. Sitniansky hrad

Medzi najzáhadnejšie hrady na Slovensku patrí rozhodne aj hrad Sitno. Tento slávny hrad, s ktorým sa spája veľa povestí a záhad, bol vytvorený sopečnou aktivitou. Už v praveku stálo na tomto mieste opevnené hradisko a v 13. storočí tu vznikol stredoveký hrad. Legenda vraví, že sitnianski rytieri tu prebývajú dodnes a ak sa ocitnú tamojší obyvatelia v núdzi, rytieri prídu na pomoc z otvoreného vrchu Sitno. Povráva sa však aj to, že Sitno bola akási pekelná brána či strážca zlatého pokladu alebo domov nenarodených duší.

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov