Zaujímavosti

Čo sa nachádza na dne najhlbšieho vrtu na svete?

vrtu

videní: 7.9K

Odstránením tohto zhrdzaveného kovového uzáveru,  vlastne odkryjeme tú najhlbšie vyvŕtanú dieru do zeme. Zaujímavé je, že o vzdialených galaxiách toho vieme viac ako o tom, čo leží zopár kilometrov pod našimi vlastnými nohami. Z tohto dôvodu sa sovietski vedci v roku 1970 rozhodli vyvŕtať do zeme čo najhlbšiu dieru. Nikto pred nimi sa o to nepokúsil. Počas najbližších 24 rokov túto dieru vŕtali a snažili sa prevŕtať naprieč zemskou kôrou.

Výsledkom tohto pokusu je Kolský super hlboký vrt s hĺbkou 12 km (presnejšie 12 262 metrov). Samotný vrt je hlbší ako najhlbšie miesto oceánu – Mariánska priekopa s hĺbkou 11 km. Vrt sa nachádza na polostrove Kola v Rusku.

Určite si kladieš otázku, či bolo tých 24 rokov vŕtania aj na niečo prospešných? Samozrejme že áno! Vedci objavili mikroskopické fosílie jednobunkových organizmov v hĺbke 7 km. V rovnakej hĺbke s obrovským prekvapením objavili aj vodu.  Tiež očakávali na dne vrtu nižšiu teplotu. V skutočnosti tam teplota dosiahla 180 °C. To malo na svedomí, že horniny sa správali ako plasty. Práve z tohto dôvodu sa vŕtanie oficiálne ukončilo v roku 1994. Za celé obdobie vŕtania bolo zaznamenaných viac ako 12 000 objavov v geológii.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov