Video

Nevinný muž bol po 35 rokoch prepustený z väzenia vďaka Ničiteľom mýtov

nevinný muž

videní: 2.1K

Nevinný muž si odsedel vo väzení 35 rokov života za skutok, ktorý nespáchal. Čo je ešte neuveriteľnejšie, bol prepustený aj vďaka jednej epizóde Ničiteľov mýtov.

Ako informuje IFL Science, po 35 rokoch bol z väzenia prepustený nevinný muž, ktorý svoju nevinu dokázal aj vďaka jednej z epizód Ničiteľov mýtov.

V septembri 1986 zahynuli dvaja bratia pri požiari bytu v juhozápadnom Chicagu. Dvom ľuďom sa z bytu podarilo utiecť a polícii poskytli informácie o tom, že požiar zrejme založil ich sused, ktorý tak chcel pomstiť smrť svojho brata. Toho údajne zabili členovia gangu Latin Kings. Sused bol vypočutý a za podozrivého označil 18 ročného Johna Galvana, jeho brata a ďalšieho suseda. Johna obvinili aj ďalší susedia a polícia sa ho rozhodla zatknúť. To aj napriek tomu, že v čase požiaru spal v dome svojej starej mamy.

John Galvan aj s vyššie spomenutými obvinenými ľuďmi sa k tomuto činu priznali a potvrdili, že do bytu vhodili zápalnú fľašu. Ako sa neskôr ukázalo, všetci traja obvinení toto priznanie podpísali pod nátlakom a počas výsluchov bol na nich vyvíjaný fyzický nátlak. Všetci traja boli neskôr odsúdení za vraždu prvého stupňa a za podpaľačstvo. John Galvan však vo svojej výpovedi uviedol, že zápalnú fľašu zapálil cigaretou. O niekoľko rokov neskôr keď mal Galvan 39 rokov, si z väzenskej cely pozrel reprízu Ničiteľov mýtov a videl, ako dokázali, že zápalnú fľašu plnú benzínu nie je možné zapáliť cigaretou. Neskôr si overil informácie a zistil, že ani bazén plný benzínu nie je možne takýmto spôsobom zapáliť.

Galvan tak kontaktoval svoju právničku, ktorá taktiež zhodou okolností videla danú epizódu Ničiteľov mýtov a tak sa rozhodla preskúmať toto tvrdenie. Ukázalo sa, že v roku 2007 tím výskumníkov z Amerického úradu pre alkohol, tabak, strelné zbrane a výbušniny (ATF) skúmal rovnakú vec po tom, čo skupina podozrivých podpaľačov tvrdila, že požiare boli založené náhodne cigaretami. Tím sa pokúsil asi 2000-krát zapáliť benzín pomocou cigarety no bez úspechu. Dokonca ani priamym vstrekovaním benzínu na cigaretu nedošlo k požiaru.

Úrad sa vtedy vyjadril pre The Scotsman, že “aj napriek tomu, čo vidíte dnes v akčných filmoch, nie je to možné. Pri normálnej hladine kyslíka v ovzduší to nie je možné. Je to preto, že benzín má obmedzený kontakt s najžeravejšou časťou cigarety, čo dokázala aj röntgenová termografia.”

Pomocou expertov na podpaľačstvo, ktorí potvrdili nemožnosť zapálenia benzínu pomocou cigariet, a niekoľkých svedkov, ktorí svedčili o fyzickom nátlaku zo strany polície, Galvanov právny tím dokázal zabezpečiť jeho oslobodenie. O niekoľko rokov neskôr boli všetky tri rozsudky zrušené.

“Prípad pána Galvana hovorí o dôležitom význame zavedenia moderných mechanizmov do vyšetrovania starších zločinov, aby sa ľudia dostali späť pred súdy a dokázali tak svoju nevinu,” uviedla v tlačovej správe Rebecca Brown riaditeľka Innocence project. “Bez týchto mechanizmov sa v mnohých prípadoch nevinným ľuďom bráni v použití nových forenzných metód na obhájenie ich neviny.”

Zdroj: IFLsciencetopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov