Zaujímavosti

Martin Luther King: 5 vecí, ktoré ste pravdepodobne nevedeli

Martin Luther King

videní: 1.1K

Doktor Martin Luther King sa nielen svojim legendárnym prejavom „I have a dream“ , pred pamätníkom amerického prezidenta Abrahama Lincolna vo Washingtone D.C., zapísal do histórie ľudstva.

Jeho vražda však predčasne spôsobila koniec jeho životnej cesty. Martin Luther King zomrel násilne napriek tomu, že hlásal „boj“ za občianske práva predovšetkým „čierneho“ obyvateľstva prostriedkami ako bol nenásilný odpor a umiernená občianska neposlušnosť. Pozrime sa na 5 faktov o vražde človeku s veľkým Č.

1.

Doktor Martin Luther King bol zastrelený puškou z kúpeľne motela, ktorý bol oproti balkónu, na ktorom sa Luther práve rozprával so svojimi priateľmi. Stalo sa tak dňa 4.apríla 1968 v Memphise, Tennessee. Výstrel ho zasiahol do hrdla, na čo krátko na to zomrel. Mal iba 39 rokov.

2.

4 roky pred smrťou – v decembri 1964 – ho za jeho obrovské zásluhy poctili Nobelovou cenou za mier. Bol bojovníkom za občianske práva a angažoval sa za zrovnoprávnenie „čierneho“ obyvateľstva. Toto všetko presadzoval nenásilne.

3.

„I have a dream“ bol prejav, ktorým Martin Luther King prehovoril k obrovskému počtu ľudí pri pamätníku Lincolna vo Washingtone D. C. a taktiež k ďalším miliónom ľudí prostredníctvom televízneho – vtedy ešte čiernobieleho – vysielania. Vetu „Mám sen,..“ stále opakoval. Hovoril o jeho vízii spravodlivého sveta, kde budú žiť všetci spoločne v mieri a slobode a o rovnosti ľudí bez ohľadu na farbu pokožky.

4.

Jeho posledný prejav bol v Bishop Charles Manson Temple. Slová, ktoré tam vyslovil boli doslova mrazivé. Akoby predpokladal svoju smrť. On videl zasľúbenú zem, povedal kazateľ. Povedal: „Možno tam s vami nedôjdem. Kvôli ničomu si nerobím starosti. Nikoho sa neobávam.“ O deň na to bol jediným výstrelom zavraždený.

5.

Po tom, ako sa správa o vražde Martina Luthera Kinga dostala do novín, v krajine vypukli nepokoje. Na základe odtlačkov prstov na puške, ktorá bola nájdená blízko motela, z ktorého sa malo strieľať, bol usvedčený a následne odsúdený vrah. Aj keď sa k činu priznal – pravdepodobne aby sa vyhol elektrickému kreslu – neskôr svoje priznanie odvolal a hovoril o sprisahaní. Páchateľom bol podľa vyšetrovacích úradov James Earl Ray.

Zdroj: topdesat
Zdroj titulnej fotografie: LinkLink

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov