Zaujímavosti

5 zaujímavostí o krvavej uhorskej grófke z rodu Báthory

5 zaujímavostí o krvavej uhorskej grófke z rodu Báthory

videní: 2.9K

Napriek skvelým vyhliadkam Alžbety Báthoryovej, ktorú neskôr nazvali „Krvavá grófka“, skončil život 54-ročnej ženy skutočne desivo. Zamurovali ju do veže na jej vlastnom hrade. Bez okien. Zomrela 21. augusta v roku 1614. Mŕtve telo objavil jeden z jej sluhov. Alžbete Báthory sa pripisujú tucty krutých zločinov. Pozrime sa na 5 faktov, ktoré si o krvavej uhorskej grófke pravdepodobne nevedel.

 

1. Rod Báthory

Alžbeta pochádzala z dobrých pomerov. Rod Báthory mal vážnosť a tradíciu. Alžbeta sa vydala ako 14-ročná. Vybrali jej dobrú partiu – Františka I. Nadášdyho. V ich manželstve sa narodilo 5 potomkov. Písal sa rok 1604, František po náročných bojoch s Osmanmi zomrel. Alžbeta k svojim rozľahlým pozemkom dedičstvom po Františkovi pripojila aj tie jeho.

2. Pravda alebo mýtus

Skutočne spáchala Alžbeta Báthory všetky tie ohavnosti, ktoré sa jej pripisujú? Spočiatku išlo všetko v jej živote v poriadku. Po smrti manžela žila usporiadaný veľkozámožný život. Časom sa však rozšírili chýry, ktoré hovorili o zvrátenostiach, ktoré sa na Čachtickom hrade dejú. Grófka mala údajne zneužívať svoje slúžky, týrať ich či dokonca vraždiť. Podozrenia sa potvrdili, keď sa jednou z obetí stala šľachtická dcéra.

3. Podozrenie

Prišli prvé udania. Úrady si dali 2 a 2 dokopy a vojaci obsadili hrad. Písal sa rok 1610. Vojaci konali na rozkaz kráľa Mateja II., ktorý v tom čase sedel na tróne už viac ako dva roky. Naskytol sa im pohľad ako z hororu. Našli bezbožné telá dievčat, ktoré zomierali ukrutnou smrťou.

4. Zatknutie

Udalosti dňa 29 .augusta 1610 vyústili do zatknutia Alžbety Báthoryovej. V roku 1611 sa začal proces, v ktorom boli zapletení aj štyria verní služobníci Čachtickej pani. Vypočulo sa viac ako 200 svedkov. Skloňovali sa vraždy v počte prevyšujúcom 100. Obete mlátili palicami, až kým im telo nepopraskalo a nestriekala z neho krv.

5. Proces

Procesu sa však Alžbeta nezúčastnila. Strážili ju vo vedľajšej miestnosti. Čo je nanajvýš čudné, nedovolili jej vypovedať. Taktiež nepočula, aké rozsudky boli nad ňou vynesené. Verných sluhov odsúdili a skonali predovšetkým na hranici. Alžbetu zamurovali na jej vlastnom hrade do veže, kde svetlo takmer vôbec neprenikalo.

Zdroj: topdesat
Zdroj titulnej fotografie: Csók István, LinkLink

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov